Lozina štitasta vaš – Pulvinaria vitis

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Nedeljković Siniša.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518407
    Nedeljković Siniša
    Učesnik

      Lozina štitasta vaš je česta u našim vinogradima, ali se samo retko javlja masovno. Pored vinove loze može da napadne i ružu, glog, brest, vrbu, orah. Nalazimo je i u šumama.
      Telo odrasle ženke je crvenkasto smeđe boje u obliku naboranog štitića koji nije tako ispupčen kao kod šljivine štitaste vaši. Na zadnjem delu tela ženke nalazi se bela jajasta kesa izgrađena od voštanih lučevina. Po prisustvu jajne kese lako se može zapaziti pojava ove vaši na biljakama. Lozina štitasta vaš ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava larva drugog stupnja u pukotinama kore, u raznim udubljenjima na čokotu, u račvama grana, u osnovi čokota i drugim skrovitim mestima. U proleće sa pojavom toplih dana, larve se kreću prema mladim letorastima i hrane se, fiksirajući se na povoljnim mestima. Krajem maja i početkom juna larve su odrasle i pojavljuju se ženke. One ubrzo polažu jaja. Mlade larve odlaze na lišće gde se hrane do drugog stupnja, kada traže skrovita mesta za prezimljavanje.
      Pošto se ova vrsta lako zapaža, u mlađim vinogradima se može suzbijati mehanički. Napadnuti delovi se orezuju i zatim spaljuju, čime se sprečava širenje štetočine. Kod masovne pojave izvode se zimska i letnja prskanja odgovarajućim hemijskim preparatima.
      U periodu mirovanja vegetacije ako se pregledima utvrdi povećani broj lutki onda se primenjuju uljani insekticidi: Crveno ulje (2-3%), Galmin (1,5-2,5%) i dr. Kasnije je zaštita otežana zbog prisustva štita.
      Pravi trenutak za suzbijanje tokom vegetacije je tokom juna meseca kada dolazi do piljenja i pojave larvi koje migriraju na lišće i na mladare, i u tom trenutku nisu pokrivene štitom. U tu svrhu se može upotrebiti preparat na bazi a.m. hlorpirifos ( Pyrinex 48 EC, Kozma, Cyren 480 SC ). To su insekticidi sa kontaktnim, digestivnim i inhalacionim delovanjem, a ovim tretmanom ujedno radimo i zaštitu od cikada.
      Siniša Nedeljković dipl.ing.polj.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.