Miner okruglih mina

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Manojlović Marko.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518394
    Manojlović Marko
    Učesnik

      Miner okruglih mina (Leucoptera malifoliella) je moljac koji napada voće. Miner prvenstveno oštećuje listove, a na plodovima voća ne pravi direktnu štetu. Naziv miner potiče od engleske reči mine, što znači rudnik. Larve ovog moljca buše tunele unutar listova.
      Ako se desi da ima više mina na jednom listu, može doći do prevremenog opadanja tih listova. Ukoliko se to desi tokom ranije sezone i u većem obimu, voćka će se istrošiti stvarajući nove listove. Na plodovima se zna naći kokona u oblasti oko peteljke i tada oni gube tržišnu vredost. Poznat je i pod latinskim nazivom Leucoptera scitella. Ovaj štetni insekt najčešće ima tri generacije tokom godine. Pored jabuke stradaju kruška, dunja, višnja, trešnja i breskvi.
      Odrastao moljac ima širinu krila krila je 6 – 8 mm. Miner okruglih mina sa krilima sejavlja u periodu od juna do jula. Odrastao moljac ima širinu krila krila je 6 – 8 mm. Miner okruglih mina sa krilima sejavlja u periodu od juna do jula. Prednja krila su kopljasta, sivo – bele boje sa trakama koje su tamno i svetlo braon. Zadnja krila su svetlo siva i resasta. Telo je dugačko 3 mm, sivo bele boje. Oba pola imaju antene. Miner prezimljava u stadijumu lutke. Kad počne cvetanje jabuke iz kokona izlaze leptiri, aktivni su danju i brzo kopuliraju. Odmah nakon 2-3 dana ženke počinju da polažu pojedinačna jaja na naličju lista.
      Oštećenja koja ova štetočina napravi su veoma karakteristični. Izgledaju kao okrugle smeđe fleke, na licu lišća. Prečnik u završnoj fazi može biti nekoliko santimetara. U okviru mine mogu se uočiti koncentrični krugovi u okviru mine, a to je zapravo izmet larve moljca.
      Prve mere zaštite koje se mogu preduzeti su da se prati prisutnost oštećenja na listovima. To se obavlja vizuelnim pregledima, metodom otresanja i feromonima.
      Postoje mesta na kojima je miner je stalno prisutan ispod praga štetnosti. Ali vrlo lako može da dođe do prenamnoženja u toku samo jedne godine, pa je najbolje uvek pratiti brojnost pomoću zamki sa feromona. Kad se na zamki primeti odrastao leptir, možemo pregledati listove da bi utvrdili ima li jaja.
      Poželjno je je posavetovati se sa stručnim licem oko daljih koraka u tretiranju voćnjaka. Prvi tretman se obavlja kad su položena jaja, a drugi u vreme izlaska larvi i njihovog ubušivanja u listove. Od velikog značaja je suzbiti prvu generaciju koja se pojavljuje tokom godine.

      Savetodavac za zaštitu bilja
      dipl.ing Marko Manojlović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.