Krečenje stabla

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518320
    Todorović Magdalena
    Učesnik

      Za voćare u zasadima uvek ima posla. Nakon berbe plodova zasade je potrebno očistiti od polomljenih, oštećenih, bolesnih i suvih grana, mumificiranih plodova, opalog lišća. Na ovaj način umanjujemo pojavu bolesti i štetočina sledećeg proleća jer se patogeni najviše zadržavaju i prezimljavaju.

      Krečenje stabala je mera koja se takođe primenjuje tokom jeseni a ne u proleće kako je uobičajeno. Za postizanje pravih efekata krečenje se obavlja u jesen.Glavni cilj krečenja je da se ublaži negativno dejstvo niskih temperatura na voćke. Bela boja tokom zime,za vreme jakog osunčavanja, odbija sunčeve zrake čime se umanjuje zagrevanje stabala tokom dana i smanjuje temperaturna oscilacija između dana i noći koja može dovesti do pucanja debla.. U rano proleće se kod okrečenih stabala usporava kretanje sokova i početak vegetacije odlaže čime se izbegava negativan uticaj prolećnih mrazeva. Krečna mešavina se priprema od 5kg negašenog kreča, 0,5kg kuhinjske soli i 250 – 500gr. sumpora u prahu. Kreč se prvo zagasi a potom dodaju ostali delovi i razredi sa vodom do željene gustine koja je pogodna za krečenje. Mešavina treba da odstoji dan-dva kako bi bolje prianjala za koru. Osim debla preporučuje se krečenje i dela ramenih grana ( do 30cm).

      U jesen je potrebno obaviti ishranu organskim i mineralnim hranivima uz jesenju obradu zemljišta i zaštitu od glodara i zečeva.
      PSS Prokuplje savetodavac Todorović Magdalena

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.