Leskina strižibuba (Oberea linearis)

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Panajotović Zoran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518311
    Panajotović Zoran
    Učesnik

      Ово је штеточина леске чије је тело издужено и уско, црне боје, осим ногу које су жуте боје. На глави се налазе дуге црне антене. Лескина стрижибуба се јавља крајем маја па до августа, када женке појединачно полажу јаја под кору младих ластара. Женка полаже јаја у јаке, усправне младаре. Након полагања јаја, женка прстенује кору неколико центиметара изнад места где је положено јаје. Део ластара изнад прстена се суши и ломи. Из јаја се развије ларва жућкасте боје која се убуши унутар младара, од 40-60 цм, бушећи од врха на доле. Развој ларве траје две године и све време проведе у избојку. Након другог презимљавања имаго се јавља крајем маја. Има једну генерацију на две године. Осим леске напада и орах.
      Последица бушења ходника је увенуће листова и потпуно сушење врха младара изнад места убушивања. Понекад долази и до лома младара на месту убушивања.
      Најважнија мера заштите је механичко одстрањивање и уништавање нападнутих младара заједно са ларвом стрижибубе. С обзиром да ларва буши ходник на доле, важно је одрезати ластаре довољно ниско испод осушеног дела ластара.

      Зоран Панајотовић, дипл. инж. заштите биља

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.