- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Rabić Belkisa.
-
AutorČlanci
-
21.09.2021 u 14:29 #518306Rabić BelkisaUčesnik
Čuvanje i preprada plodova borovnice
Ako se plodovi oberu neposredno pre pune zrelosti, duže će ostati u svežem stanju u odnosu na prezrele I plodove koji se beru u punoj zrelosti. Period od koga plodovi borovnice ostaju u svežem stanju je u zavisnosti od visine temperature I relativne vlažnosti vazduha u prostoriji za čuvanje. Za kratkotrajno čuvanje plodova 1-4 dana dovoljna je temperatura od 12-15 stepeni. Za čuvanje plodova u toku 4-7 dana preporučuje se temperature od 2-4 stepena ali ne niza do 2 stepena jer može doći do propadanja plodova. Za ovu namenu koriste se hladnjače koje inače služe za skladištenje jabuke. Za duže čuvanje plodova u svežem stanju 3-4 meseca potrebne su specijalizovane hladnjače sa kontrolisanom atmosferom. U takvim hladnjačama uz tačno odredjene odnose sadržaja kiseonika I ugljen dioksida može se skoro zaustaviti process dozrevanja ploda.
U klimatizovanim uslovima u hladnjači potrebno je brzo ohladiti do temperature od blizu 0 stepeni. Zatim se palete sa gajbicama u kojima su smešteni plodovi uvijaju u plastiku I sklaište u hladnu komoru, u kojoj se održava temperature od -1 do 0 stepeni I relativna vlažnost vazduha od 85% uz slab protok vazduha, a sve u cilju smanjenja dehidratacije. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.