- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Mihajlović Tanja.
-
AutorČlanci
-
20.09.2021 u 14:39 #518284Mihajlović TanjaUčesnik
Na plodovima simptomi se pojavljuju kao mala vodenasta ulegnuća koja se šire i postepeno prelaze u lezije prečnika i do 4 cm. Lezija raste i formiraja koncentrične krugove crne boje, koji predstavljaju mikrosklerocije gljive. Na stablu i listovima simptomi su prisutni u vidu braonkasto-sivkastih pega nepravilnog oblika, oivičenih tamno braon bojom. Kako sazrevaju plodovi postaju osetljiviji na infekciju ovim patogenom.
Antraknozu plodova paprike prouzrokuje nekoliko gljiva iz roda Colletotrichum.
Ovaj patogen se prenosi zaraženim semenom i ostacima zaraženih biljaka.
Da bi se sprečila zaraza paprike ovim patogenom, treba sprovesti preventivne mere.Prvenstveno sejati zdravo seme proizvedeno u kontrolisanim uslovima i zaštićeno fungicidima.Vlastito seme, koje se koristi za setvu, ostavlja se od zdravih biljaka i naredne godine ,pred setvu, potapa se 30 minuta u vodi zagrejanoj na 52 stepena. Na ovaj način smanjujemo virulentnost spora na površini semena. Za rasad ostavljamo samo zdrave biljke, u zdravom supstratu u kojem ranijih godina nije gajena paprika niti biljke iz roda Solanaceae. Poštovati plodored , na jednoj parceli gajiti papriku posle 3 godine pauze , na parcelama na koje rasađujemo papriku obavezno suzbijati korov.Zemljišta na kojima se gaji paprika dobro drenirati da se ne bi zadržavala voda , zalivanje i ishrana treba da budu dobro izbalansirani.Važno je i suzbijanje insekata tokom vegetacije ,zbog povreda koje prave na plodovima i na taj način prave ulazne puteve za navedenog patogena.
Preporuka je da se za setvu koriste sorte paprike sa kraćom vegetacijom i setva tolerantnih –otpornih sorti smanjuje mogućnost zaraze. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.