Siva pegavost oraha – Gnomonia leptostyla

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Rilak Slađana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518151
    Rilak Slađana
    Učesnik

      Siva pegavost oraha je destruktivna i veoma rasprostranjena bolest oraha. U našim uslovima se redovno javlja svake godine i nanosi značajne štete jer direktno utiče na smanjenje prinosa. Prouzrokovač ovog oboljenja je gljiva Gnomonia leptostyla.
      Prvi simptomi se javljaju na lišću već tokom maja meseca u vidu pega različitog oblika i veličine. Pege su u početku sitnije i svetlije boje oivičene tamnijim obodom, a kasnije se povećavaju i postaju mrke. Vremenom spajaju, lisna površina biva sasušena i dolazi do prevremenog opadanja lišća još u toku avgusta meseca. Na lastarima se takođe mogu javiti simptomi u vidu nepravilnih pega sa svetlijim centralnim delom i tamnijim rubom. Simptomi se javljaju i na plodovima u svim razvojnim fazama u obliku tamnih pega koje dovode do deformacija, zaostajanja u porastu i na kraju do prevremenog opadanja. Jezgro obolelih plodova postaje crno, suši se i nema upotrebnu vrednost.
      Jake zaraze iznuruju biljku, smanjuju porast kao i prinos. Prevremeno opalo lišće smanjuje kondiciju voćaka što dovodi do izmrzavanja tokom zime.
      Gljiva prezimljava na opalim zaraženim biljnim delovima na površini zemljišta ali i na zaraženim lastarima. Spore se tokom zime razvijaju u plodonosnim telima. U rano proleće se oslobađaju, raznose vetrom i kada dospeju na mlado lišće oraha vrše infekciju. Period infekcije može da traje od kraja aprila do kraja juna meseca. Optimalna temperatura za ostvarenje infekcije je 21℃ uz neprekidno vlaženje lista od 6 sati. Ukoliko relativna vlažnost vazduha padne ispod 98% infekcije se ne odvijaju.
      U cilju suzbijanja prouzrokovača ovog oboljenja neophodno je preduzeti sve mehaničke i hemijske mere borbe. Sakupljanje, i spaljivanje opalog lišća i plodova tokom jeseni su dobra prevencija. Sve zaražene letoraste treba ukloniti rezidbom. Prvi hemijski tretman fungicidima obaviti po pojavi prvih pega u proleće, a ostale u većem ili manjem razmaku u zavisnosti od uslova za širenje bolesti preparatima na bazi bakra, kaptana, mankozeba, tebukonazola.

      Slađana Rilak dipl.inž.zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.