Crna šljivina osa i Žuta šljivina osa

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Mladenović Žaklina.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518144
    Mladenović Žaklina
    Učesnik

      Црна шљивина оса и Жута шљивина оса
      Када су у питању штеточине шљиве свакако поред Шљивиног смотавца, економски најзначајније су осе. Јављају се сваке године у већој или мањој бројности. Када се јаве у већој бројности, може доћи до смањења приноса и до 50%.
      Ради се осицама величине око 5мм сјајно црне или жуте боје. Штете праве ларве, које су величине око 10мм и светложуте су боје. Презимљавају у земљишту као ларве. Крајем зиме се учауре. Излећу у пролеће када температура земљишта на дубини од 5цм достигне 10 степени. То се обично дешава у време цветања шљиве, када осе долећу и хране се нектаром. Женка полаже јаје у листић чашице, тако што легалицом зареже џепић са спољне стране полуотворених или отворених цветова. У зависности од температуре за неких десетак дана излежу се ларве и то буде у време завршетка цветања. Оне се убушују у плодник и изједају ткиво плода. Једна гусеница прелази из плода у плод и тако може да оштети четири до пет плодова. У плоду остаје двадесетак дана и када плод опадне излази из њега и учаури се у тло и ту презими.
      Има једну генарацију годишње.
      Штете прави ларва која се убушује у плод и храни се ткивом плода и семенком.Такви плодови опадају још док су мали. Карактеристичан симптом од ове штеточине је излазна рупа на плоду који је отпао.
      Заштита од шљивиних осица: Заштиту треба спровести у време почетка изласка ларви из јаја.Тај моменат је у време пуног цветања и почетка опадања латица.У врема цветања забрањена је употреба инсектицида.Препорука је третирање у прецветавању, када отпадне око 75 % цветова и тада су пчеле мање активне. Последњих година је смањен избор препарата за сузбијање, а могу да се користе препарати на бази делтаметрина, фентиона и тиаклоприда.За постизање добрих резултата важно је обавити квалитетно прскање и то третирање изнутра према споља како би средство што боље прекрило листиће чашице. Критичан број је ако се утврди присуство 5% оштећених цветова или плодова.

      Саветодавац:Жаклина Младеновић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.