Azijska voćna mušica

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518039
    Gavrilović Slađana
    Učesnik

      Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii) je štetočina jagodičastog, koštičavog voća i vinove loze. Ženke ove mušice polažu jaja u zdrave plodove u fazi zrenja, Na podru;ju koje pokriva PSSS Valjevo, na više lokaliteta u voćnim zasadima maline kupine i vinove loze postavljene su lovne klopke u cilju monitoringa ove inavanzivne štetne vrste.
      Naši poljoprivredni proizvođači vizuelno teško mogu da razlikuju pomenutu vrstu od ostalih voćnih mušica koje su odomaćene na našem terenu, poput vinske mušice. Odsek za za[titu bilja koji obavlja poslove prognozno izvestajne službe (PIS), ulovljene jedinke šalje na laboratorisku analizu u Poljoprivrednu stanicu Novi Sad i to je jedina pouzdana identifikacija. Za sada nije potvr]eno prisustvo imaga.

      U narednom periodu, štete od azijske vone mušice se mogu očekivati u zasadima kupine i remontatntnih sorata maline, kod kojih je u toku zrenje i berba plodova. Takođe može biti opasnost u zasadima vinove loze. Ženke ove štetočine polažu jaja u zdrave plodove pomoću čvrste testeraste legalice, kojom zasecaju pokožicu ploda čime se otvara put za infekciju različitim vrstama patogena. Razvojem larvi unutar ploda može doći do ubrzanog propadanja i truleži plodova, jer osim direktnihš{teta koje nastaju ishranom unutar ploda, nanosi i indirektne štete zbog pojave sekundarnih parazita, gljivica i bakterija, koje uzrokuju trulež.
      .
      U cilju kontrole populacije ove štetočine i smanjenja rizika od nastanka štete, neophodno je na ivičnim delovima parcela postaviti veliki broj klopki za masovno izlovljavanje. Za pravljenje klopki mogu se koristiti plastične flaše, u koje se sipa crno vino, jabukovo sirće u odnosu jedan prema jedan i nekoliko kapi deterdzenta. Neophodno je skratiti vreme berbe, uništavati prezrele i zaražene plodove, kontrolisati ambalažu i drugu opremu za berbu zbog mogućnosti njenog širenja na veće udaljenosti transportom, sto je iyuyetno važno kada je iyvoy u pitanju. Unutar i oko samih zasada potrebno je unštavati divlje biljke, koje može biti domaćin ovoj štetočini i predstavljati mesto njenog umnožavanja.

      Dipl.ing. Slađana Gavrilović
      PSSS Valjevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.