Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518014
    Dražić Milena
    Učesnik

      Кукурузна златица је једна од најзначајних штеточина кукуруза када се гаји у монокултури.
      Главни домаћин је кукуруз, ларве се могу наћи и на другим врстама из фамилије Poaceae, а имага на биљкама из фамилије Poaceae, Asteraceae, Cucurbitaceae.
      Кукурузна златица презимљава у стадијуму јаја у земљишту. Има једну генерацију годишње. Имаго је дуг 6-7 мм, зеленожуте боје, женке на покриоцима имају три уздужне пеге, а мужјаци једну. Женка полаже јаја у слоју земљишта од 15 цм у основи биљака кукуруза. Ларва је издужена, беле боје са тамном главом и тамном плочом на последњем сегменту.
      Ларве се пиле током маја и јуна, оне причињавају највеће штете хранећи се кореном кукуруза. Ларве се у почетку хране деловима корена, затим бочним и главним кореном у који се убушују. Ларве прегризају корен у близини главног стабла, доњи део стабљике се повија и услед јачих ветрова и киша долази до полегања биљака. Тада се јавља карактеристичан симптом “гушчји врат”. Услед оптималног распореда падавина корен оваквих биљака се може делимично регенерисати, али биљке троше хранљиве материје на развој клипа, што може довести до значајног умањена приноса. Имага се хране на листовима, метлици и свили што доводи до појаве рехуљавости клипова. Исхрана имага не утиче значајно на принос.
      За праћење појаве и бројности имага кукурузне златице користе се жуте лепљиве плоче са феромонима, клопке се постављају на стабло кукуруза у висини клипа.

      Превентивне мере сузбијања:
      • избор хибрида- хибриди који су добро прилагођени условима у којима се гаје, хибриди који развијају моћан коренов систем, јер су релативно толерантни и могу да поднесу штете у условима слабог и средње јаког напада ларви;
      • ранија сетва – биљке које су раније посејане боље развију коренов систем до момента пиљења ларви и онда су отпорније на напад ларви. Јачи коренов систем може да поднесе оштећења од већег броја ларви;
      • плодоред – најважнија и најефикаснија мера сузбијања. Плодоред мора бити минимум двогодишњи. Женка полаже јаја искључиво на поља са кукурузом. Смена кукуруза и друге ратарске културе гарантује сигурну заштиту.
      Уколико се поштује плодоред, нема потребе за хемијским мерама сузбијања кукурузне златице.

      Хемијске мере сузбијања:
      • третман семена инсектицидом – обавезна мера којом се истовремено решава проблем других земљишних штеточина;
      • примена гранулисаних инсектицида у време сетве – депозиторима у траке;
      • примена течних инсектицида – у тракама или по целој површини уз обавезну инкорпорацију.
      Примена инсектицида за сузбијање имага оправдана је само у специфичним околностима (семенска производња и селекција).

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.