KROMPIROV MOLJAC Phthorimaea operculella

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517981
    Nišavić-Veljković Vesna
    Učesnik

      Krompirov moljac spada u najznačajnije štetočine krompira, posebno predstavlja problem u toplijim proizvodnim regionima. Štete nanosi tokom vegetacije u polju, a u povoljnim uslovima nastavlja svoj razvoj i u skladištima krompira. Najveće štete krompirov moljac, pričinjava na kraju vegetacije. Pri kraju vegetacije ukoliko dođe do urušavanja bankova i ogoljavanja krtola ili se usled izostanka doziranog zalivanja stvore pukotine, ženke prolaze, privučeni mirisom krtola, i na njih polažu jaja. Ispiljene larve se ubušuju i prave hodnike kroz napadnute krtole. U toku vađenja može se desiti da simptomi na krtolama nisu vidljivi i da se ovakve krtole unesu u skladište. Unošenjem krtola sa larvama krompirovog moljca u skladišta u kojima nije regulisana temperatura, larve nastavljaju svoj razvoj i oštećuju krtole tako da može doći do potpunog gubitka prinosa.
      Na području PSSS Čačak usevi krompira u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje nalaze se u različitim fazama razvoja. Na nižim nadmorskim visinama nalaze se u fazi sazrevanja ploda do žućenja cime. Na pojedinim parcelama u toku je vađenje krompira. Na feromonskim klopkama beleži se povećanje ulova odraslih jedinki krompirovog moljca Phthorimaea operculella . U toku je let leptira treće generacije ove štetočine i za region Čačka nastupa rizičan period u zaštiti krompira od krompirovog moljca.
      Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuju mere borbe protiv ove štetočine u zavisnosti od stanja useva i vremena vađenja krompira.
      Na parcelama gde je u toku vađenje krompira ili se uskoro planira potrebno je:
      • krtole krompira nakon vađenja u najkraćem roku skloniti sa parcele
      • krompir treba čuvati u dobro pripremljenim i obezbeđenim skladištima sa mrežom na svim otvorima kako bi se sprečio ulazak moljca u skladište
      • u skladištima treba održavati temperature ispod 10⁰C
      Na parcelama krompira gde se ne planira skorije vađenje krompira potrebno je sprovesti hemijske mere zaštite, primena insekticida na bazi aktivne materije deltametrin + hlorantraniliprol. Neophodno je i stalno održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem, kako bi se zatvorile pukotine i sprečilo polaganje jaja na krtole
      Kontrola krompirovog moljca podrazumeva integrisan program mera. Neophodna je primena optimalne tehnologije, primena posebnih agrotehničkih mera, hemijske kontrola useva i skladištenje krtola u prostorima koji imaju mogućnost regulisanja temperature.
      Vesna Nišavić Veljković,dipl. ing.
      PSSS Čačak

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.