Pepelnica breskve- Sphaerotheca pannosa var.persicae

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517957
    Petković Aleksandar
    Učesnik

      Ovaj parazit napada biljke iz roda Prunus. Posebno je značajna kod breskvi, nektarina a može se javiti i na bademu i živoj ogradi.
      Štete od ove bolesti mogu biti velike, a ova bolest je posebno štetna na nektarinama gde usled jake pojave zaraze dolazi do prevremenog opadanja listova, što za posledicu ima loše zdrvenjavanje letorasta koji kao takvi mogu da izmrznu pod dejstvom niske temperature. Pepelnica je itekako štetna na mladim sadnicama breskeve u rasadnicima gde dovodi do sličnih problema.
      Patogen napada sve zelene delove, lišće, mladare, cvetove i plodove. Javlja se karakteristična bela prevlaka koja prekriva celu površinu. Zeleni lastari koji su zahvaćeni jačim napadom se suše vremenom. Najostljiviji su plodovi kada krenu od faze zametanja pa sve do faze veličine oraha. Na plodovima dolazi do pucanja pokožice što predstavlja ulazne otvore za prouzrokovače truleži plodova. Kasnije zaraže u se manifestuju u vidu belo-sivih pega.
      Parazit prezimljava u obliku micelije u zaraženim pupoljcima. Iz zaraženih pupoljaka nastaju zaraženi mladari na kojima se javlja sporulacija i formiraju konidije-oidije koje vrše zarazu u prirodi. U toku vegetacije gljiva ima više sekundarnih zaraza.
      Suzbijanje: rezidbom odstraniti sve zaražene grančice i spaliti ih. U periodu mirovanja izvršiti tretman preparatima na bazi bakra u cilju smanjenja infekcionog potencijala. Od funficida po pojavi prvih simptoma mogu se koristit preparatina na bazi aktivne materije tebukonazola, bupirimata i fuksapiroksada.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.