Krompirov moljac (Phthorimea operculella) – Ljiljana Jeremić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517956
    Jeremić Ljiljana
    Učesnik

      Krompirov moljac (Phthorimea operculella) je štetočina koja pravi velike štete u usevu krompira. Odrasla jedinka je dužine tela 6 – 7 mm a raspon krila mu je 10 – 15 mm. Prednja krila su bledo sivo smeđa, obrubljena resama na kraju krila. Zadnja krila su kraća od prednjih, svetlo siva i celom dužinom su oivičena resama. Jaja su ovalna oko 0,5 mm,biserno plava a pred piljenje su žuta do smeđa. Larve su beličaste boje dužine 13 – 15mm.
      Кrompirov moljac ima 5-7 generacija godišnje, kod nas ima 3-4 generacije na polju i jednu do dve u skladištu. Leptiri se na polju pojavljuju od aprila ili maja sve do oktobra. Ženka polaže jaja pojedinačno ili u grupama od 2-3 na naličje listova , stabljike , lisne drške ili na zemljište u blizini biljaka. Pri kraju vegetacije kada su krtole plitko, vide se i na površini zemljišta, jaja polaže i na krtole. Može da polaže jaja i na krtole u skladištima.
      Larve se pile i ubušuju u unutrašnjost lista i prave mine. Pored lista gusenice se mogu naći i u lisnoj dršci i stabljici gde prave plitke hodnike. Tokom vegetacije na lisnoj masi prave manje štete i nekada je teško uočiti zbog prisustva simptoma bolesti. U krtolama gusenice prave hodnike, koji su ispunjeni izmetom bele boje koji kako se kreće larva izlazi na površinu krtole i postaje crne boje, što je karakterističan znak prisustva moljca krompira u krtoli. Кada se zaražene krtole unesu u skladište nastavlja se ciklus razvića. Ovako oštećene krtole počinju da trule.
      Prema podacima PIS-a na regionu Pomoravskog okruga na feromonskim klopkama su povećani ulovi odraslih jedinki i nastupa kritičan period za zaštitu krompira od krompirovog moljca. Mere koje treba preduzeti u cilju zaštite krompira su različite u zavisnosti od stanja useva i vremena vađenja krtola. Kod ranijih sorti i na parcelama gde je propala cima treba krompir što pre izvaditi i ne ostavljati ga na parceli da ne bi došlo do polaganja jaja na krtole. Skladištiti samo zdrave krtole. Skladišta treba da budu pripremljena da se na otvore postave guste mreže (da ne dođe do ulaska odraslih jedinki) i da t u skladištu bude kontolisana ispod 10 stepepeni C. Kod kasnijih sorti koje se još neće vaditi primeniti mere koje podrazumevaju i agrotehničke (održavanje kompaktnih bankova navodnjavanjem da se spreči pojava pukotina) i hemijske mere (primena insekticida na bazi a.m. cipermetrin – Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba u količini od 0,3 l/ha).

      Savetodavac za zaštitu bilja
      Ljiljana Jeremić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.