Virus infektivne degeneracije vinove loze- Grapevine fanleaf virus

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517953
    Petković Aleksandar
    Učesnik

      Virus infektivne degeneracije vinove loze spada u najštetnije viruse vinove loze. Prema nekim podacima može smanjiti prinose za 80% zavisno od virulntnosti izolata i osetljivosti sorte. U Fracuskoj kod sorte Chardonnay prinosi su manji od 55-80%, a kod sorte Muskat do 77%. Prirodni domaćini virusa ograničeni su samo na biljke iz roda Vitis. Ne postoje ni otporni ni tolerantni kultivari ove vrste . Virus je mehanički prenešen na veči broj zeljastih biljaka kao što su: Chenopodium sp. – pepeljuga, Cucumis sativus- krastavac i Phaseolus vulgaris- pasulj i dr.
      Simptomi oboljenja se javljaju na svim organima vinove loze i u zavisnosti gde se javi javljaju se određeni simptomi. Na lišću se javljaju promene u boji i obliku. Promene u bolji su u vidu različitih pega, hlorotične i žute boje ili u vidu mozaika različitog izgleda. Karakteristične promene u boji lišća se javljaju kao primarni simptom, odmah posle zaražavanja biljaka, a na lišću čokota sa starijim zarazom nastaju sekundarni simptomi koji se prvenstveno odlikuju promenama u obliku i veličini liske.
      Zbog poremećenog i neravnomernog porasta, liske su nepravilnog oblika, poprimaju izgled lista peršuna pa se ovaj simptom još naziva i peršunavost, ili u slučaju potpunog odsustva režnjeva listova kada liske dobijaju oblik lepeze pa otuda i naziv lepezavost. Duž lastara obrazuju se skraćene internodije, gde može doći i do spajanja kolenca naročito između 9-10 internodije. Iz zbijenih kolenaca izbija veći broj lastara koji se granaju u obliku viljuške pa se ovaj simptom naziva viljuškavost. Virus ometa oplodnju pa se dobijaju rehuljavi grozdovi sa sitnim bobicama i ovi poremećaju utiču direktno na visinu prinosa.
      Svi ovi poremećaji izazivaju smanjenu vitalnost i ranije izumiranje čokota, zbog čega se oboljenje i naziva infektivna degeneracija vinove loze.
      Širenje ovog virusa na velike udaljenosti najčešće je sadnim materijalom koji je razažen, a u samim vinogradima širenju zaraze doprinose nematode iz roda Xiphinema sp. Nematode se hrane na korenu vinove loze, šireći zarazu kružno u vinogradu.
      Suzbijanje: Zdrav sadni materijal za podizanje vinograda je osnovna mera. Pri izboru zemljišta za podizanje novih zasada voditi računa da nema vektorskih nematoda. Za proizvodnju loznih kalemova koristiti zdrave matične čokote iz kojih je virus odstranjen termoterapijom.
      [/color]

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.