Oprez pri radu sa pesticidima

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517939
    Mladenović Žaklina
    Učesnik

      Код заштите засада у пољопривреди радници прскачи мање више упознати су са свим предострожностима као и са опасностима везаним за рад са отровима – пестицидима.
      Да би се радници заштитили потребно је безусловно поштовање и придржавање свих мера предострожности.Исто тако дужност и обавеза је сваког корисника пестицида да се придржава упутства која се налазе уз свако паковање, јер се овде често ради о животу и свака лакомисленост бива брзо кажњена.
      Потпуно упутство за рад са свим пестицидима, са указивањем на све случајеве који могу довести до тровања, тешко је дати.Најважније мере којих би се требало придржавати при раду су следеће:
      Код примене пестицида, требало би дозволити рад само лицима која су потпуно упозната са њиховим својствима, о времену и начину примене.Неопходно је познавање свих мера предострожности као и мера прве помоћи у случају тровања.
      За сузбијање биљних болести и штеточина постоји већи број пестицида који се могу применити са истим или приближно истим успехом.У оваквим случајевима треба дати предност мање отровним пестицидима.
      Кад је већ извршен избор пестицида који ће се користити за заштиту засада и усева, пре почетка рада потребно је обавезно прочитати упутство за рад, начин употребе мере заштите и против – мере у случају тровања.Ова упутства се налазе на сваком препарату, уколико је он у оригиналном паковању.
      Приликом справљања течности за третирање веома често ради сигурности узимају се велике количине препарата од прописаних, то је погрешно.Уколико је препарат неисправан и повећана концентрација може бити без ефекта.Један број пестицида који се примени у већим концентрацијама може да иза зове ожеготине, те је зато обавезно придржавати се упутства произвођача. Судови који се користе за припрему пестицида за одмеравање, мешање морају се пажљиво очистити и опрати. Исте судове после употребе не смемо користити за држање људске или сточне хране.
      Кад се ради по ветру, не само што умањује квалитет третирања, већ постоји опасност да извођач трeтирања буде поквашен или долази до удисања тих честица.Уколико се мора радити по ветру, тада не би требало третирати супротно од правца дувања ветра.
      У току третирања не сме се јести ни пушити.По завршетку посла прекида рада јела, најпре треба опрати руке, па тек онда јести.После рада са пестицидима требало би се окупати.
      Преостала количина течности за третирање не сме се сипати у реку, канале, потоке, текуће и стајаће воде, него просути и прекрити слојем земље.
      Пестициде користити само ако су у оригиналном паковању.
      Пестициди се не смеју држати у просторијама, где су смештене животне намирнице и сточна храна.
      Саветодавац:Жаклина Младеновић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.