Silirani kukuruz

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Vujčić Nenad.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517932
    Vujčić Nenad
    Učesnik
      Silirani kukuruz

      Posle gubitka kiseonika iz mase (sleganje), razvoj anaerobnih materija zahvaljujući šećeru(glukoza) dovodi do acidifikacije silaže koju prati proizvodnja mlečne kiseline. Mlečne bakterije koje su aktivne u kiseloj sredini i koje su na početku malobrojne, brzo se razmnožavaju, kolonizuju silos i predstavljaju prepreku za klostridije iz butirične i sirćetne kiseline koje su osetljive na acidifikaciju sredine. Berba se obavlja kada je vlažnost zrna 34 do 38%. Na tom nivou vlažnosti, zrno je potpuno ispunjeno. Međutim, treba ga pratiti još od stadijuma kada mu je struktura meka , jer berba koja bi se obavila u trenutku kada je vlažnost vrlo mala (manja od 30%) dovodi u pitanje kasnije dobro čuvanje kukuruza; sleganje kukuruza će biti manje efikasno, a u kukuruznoj masi ostaće prostora za vazduh koji će učiniti mogućim razvoj štetne mikroflore.
      Usitnjavanje se obavlja pomoću namenske drobilice u toku same berbe, u blizini samog silosa. Zdrobljeni kukuruz imaće finiju i sitniju strukturu što je zrno manje vlažno. U te svrhe, neophodno je imati na raspolaganju komplet rešetki ili pločica koje se mogu menjati : 80% čestica mora da ima prečnik manji od 2 mm kako bi se postiglo lakše sleganje odnosno sabijanje. Korišćenje ciklonskog (cilindričnog) dodatka na kraju cevi za izbacivanje sadržaja u toku punjenja silosa, omogućava dobijanje homogene strukture mešavine.
      Kada govorimo o skladištenju, izbor tipa silosa (u obliku rova – silo-trenč, u obliku krtičnjaka – silo-kamara, platforme ili kule) zavisi od veličine stočnog fonda i potreba poljoprivrednika, od njegovih finansijskih mogućnosti i raspoložive radne snage. Skladištenje u silos u obliku rova ili cilindra je nova tehnika koja je danas razvijena za goveda. Jedan kubni metar siliranog kukuruza odgovara jednoj toni kukuruza u silosu u obliku platforme. Konfiguracija mora da omogući dnevno čeono pražnjenje sadržaja sa debljinom sloja od 5 do 10 cm. Stoga je neophodno postići dobro sleganje i obezbediti savršenu nepropustljivost slojeva. Silos–platforma koji se postavlja ispod zaklona (dakle, pokriva se), i još više od njega, silos-kula u kome je u potpunosti moguće primeniti mehanizaciju, nude veći konfor i veću sigurnost u radu.
      [right] Nenad Vujčić dipl.ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.