Šta podrazumeva dobra higijenska praksa u proizvodnji maline – Voćarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517922
    Hodžić Silvija
    Učesnik

      Pri izboru parcele obavezno vodite računa da se zasadi ne nalaze u blizini mesta gde se gaje životinje, gde se skladišti stajnjak, gde se odlaže otpad i gde se vrši tretman otpadnih voda.
      Pored obezbeđenja dovoljnih količina vode, veoma je važan i kvalitet vode za navodnjavanje. Izvor vode za navodnjavanje ne sme da bude u blizini izlivanja otpadnih voda, mesta gde se skladišti stajnjak itd. Izbegavati vodu za navodnjavanje iz lokalnih potoka u koje se uliva seoska kanalizacija.
      Važno je da stajnjak za upotrebu bude dobro zgoreo. Upotrebu ograničiti na period mirovanja, novembar- februar, kada se stajnjak rastura i odmah unosi obradom u zemljište.
      Odmah posle plodonošenja uradite rezidbu dvogodišnjih izdanaka. Stari izdanci su stalni izvor zaraze najopasnijim bolestima i štetočinama maline koje se prenose na mlade izdanke.
      Berači maline obavezno moraju prati ruke: pre početka berbe i svaki put posle pauze. Ruke prati čistom vodom i sapunom, a brisati papirnim ubrusom. Najbolje je da koristite rukavice (ako je moguće) za jednokratnu upotrebu koje se bacaju kada se pocepaju, zaprljaju ili na neki drugi način zagade i zamenjuju novim.
      Odeća i obuća berača mora biti uvek čista.
      Berači smeju praviti pauzu (jesti i pušiti) na tačno određenim mestima.
      Osobe sa simptomima proliva, povraćanja i žutice ne smeju raditi. Posekotine i rane prekriti vodootpornim zavojem. Pre berbe poželjno je odložiti sat i nakit sa ruku.
      Ne kijati i kašljati preko nezaštićenog svežeg voća.
      Potreban je najmanje jedan toalet na 10 osoba (berača). Za održavanje čistoće toaleta koristite sredstva za održavanje higijene sanitarnih prostorija. U toaletima mora biti toalet papira. Sanitarni objekti, odnosno, toaleti moraju se nalaziti u blizini parcele, ali ne smeju biti u blizini izvora vode za navodnjavanje.
      Gajbice temeljno očistiti/oprati i dezinfikovati pre i nakon korišćenja . Nemojte koristiti gajbice za druge namene osim za berbu maline. Bacite oštećene i polomljene gajbice koje higijenski ne mogu da se održavaju.
      Transportno sredstvo pre i posle transporta voća mora se temeljno očistiti i dezinfikovati. Za dezinfekciju koristiti sredstva za prehrambenu industriju.

      Silvija Hodžić, dipl.ing.
      PSSS Novi Pazar

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.