Cikada Reptalus panzeri

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517909
    Karapandžić Bojana
    Učesnik

      Cikada Reptalus panzeri ima jednu generaciju godišnje. Pojava odraslih jedinki cikade u usevima kukuruza, registruje se obično krajem juna, a one se hrane floemskim sokovima. Ženke cikade polažu jaja na koren kukuruza, na kome se hrane ispiljene larve. Sve do trećeg razvojnog stupnja larve se hrane na korenu kukuruza. Setvom ozime pšenice nakon kukuruza, larve cikade će nastaviti svoj razvoj na korenu pšenice. Tu će i prezimeti, i to treći larveni stupanj. Na proleće larve prolaze kroz četvrti i peti razvojni stupanj, da bi u junu došlo do pojave odraslih jedinki koje odlaze na biljke kukuruza.
      Cikada Reptalus panzeri prenosi stolbur fitoplazmu prouzrokovača bolesti crvenilo kukuruza. Fitoplazme su prokariotski organizmi bez ćelijskog zida, koji nastanjuju floemske sudove biljaka, i nisu u stanju da prežive van ćelija domaćina. Tokom ishrane na kukuruzu, ukoliko su odrasle jedinke cikade infektivne, odnosno nose stolbur fitoplazmu, preneće je na zdrave biljke kukuruza i inficirati ih.
      Početni simptomi bolesti crvenila kukuruza mogu se uočiti krajem jula meseca. Na zaraženim biljkama uočava se crvenilo glavnog nerva na listu kukuruza u zoni klipa. Kasnije dolazi do širenja crvene boje i na ostatak lista, a promene se mogu uočiti i na stablu i komušini. Uočavaju se i različite deformacije klipova na zaraženim biljkama, i poremećaji u sazrevanju. Registruje se pojava savitljivih klipova, zrna su sitnija, štura, a često i izostaje njihovo formiranje. Sa daljim razvojem bolesti može doći do sušenja čitavih biljaka, što utiče na znatno smanjenje prinosa.
      Najznačajnija mera u kontroli ove bolesti je primena plodoreda. Treba izbegavati setvu pšenice na parcelama na kojima je gajen kukuruz, i na kojima su registrovani simptomi crvenila. Ovom merom prekida se razvoj cikade, smanjuje njena brojnost, kao i rizik od pojave crvenila kukurza u narednoj sezoni.
      Bojana Karapandžić, dipl. inž.polj.

      Attachments:
      • cikadaReptaluspanzeri.jpg
      • simptomicrvenilakukuruza.jpg
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.