Eriosoma lanigerum – Krvava vaš na jabuci

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517903
    Jovanović Živorad
    Učesnik

      Eriosoma lanigerum – Krvava vaš na jabuci

      Krvava vaš je kod nas uglavnom štetočina jabuke, ali može da se pojavi i na drugom jabučastom voću. U Americi ima prelaznog domaćina (brest) gde prezimljava u stadijumu jaja. Krilate ženke su crne a beskrilne crvenkasto smeđe, ovalne, duge 1,2 – 1,6 mm (2 mm) i pokrivene belim voštanim vlaknima. Vrlo lako se zapažaju, jer izgledaju kao da su prekrivene vatom. Ako se vaši zgnječe primećuje se crvena boja po čemu su i dobile naziv. Krilate forme se javljaju od polovine juna i migriraju na okolna stabla i druge voćnjake. Larve su izduženog oblika, sivo crvenkaste. Jaja su braon-ljubičasta, obavijena voštanom prevlakom, veličine oko 0,3mm.
      Odrasle jedinke se pojavljuju u aprilu i počinju sa ishranom. Uglavnom su na mlađim granama i lastarima ali se mogu javiti i na korenu. Napadnuti delovi su vunasti, sa voštanom navlakom. Hrani se biljnim sokovima što dovodi do pojave izraslina koje pucaju i prave otvorene rane. U tim ranama se naseljavaju patogeni i insekti. Napadnute voćke su oslabljene i ako se ne reaguje može doći do sušenja. Prezimljava u obliku larve u pukotinama na stablu ili na korenovom vratu. Mogu da podnesu veoma niske temperature. Imaju više generacija (10 – 15).
      Suzbijanje zahteva primenu više mera. Vaši se javljaju na mestima gde insekticidi teže dospevaju. Rezidbom treba učiniti da krošnja bude prozračna, kako bi se obavila kvalitetna pokrivenost insekticidom. Izbalansiranom ishranom, sa manje azota, postižemo umeren rast izdanaka.
      Hemijskim suzbijanjem se uništavaju i prirodni neprijatelji (larve zlatooke, bogomoljka, grabežljive stenice, parazitske osice Aphelinus mali) ove štetočine. Pa pre tretiranje zasada jabuke, obaviti vizuelni i laboratorijski pregled uzoraka mladara jabuke da bi se video nivo parazitiranih ženki krvave vaši. Parazitirane ženke krvave su crne i mumificirane. Tretirati kada je napadnuto više od 5 % biljaka. Primena insekticida treba da se vrši uz optimalnu količinu vode.
      Za suzbijanje su najbitnija tretiranja u fenofazama: mirovanja vegetacije i pre i posle cvetanja. Treba ih suzbiti pre nego što biljka olista. U fazi mirovanja vegetacije primeniti kombinaciju insekticida: akt.m.cipermetrin + hlorpirifos + mineralno ulje. U toku vegetacije mogu se primeniti insekticidi aktivnih materija: hlorpirifos, flonikamid, dimetoat, spiroteramat, acetamiprid, piretroidi.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.