Sporedni proizvodi prehrambene industrije za ishranu životinja

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by admin.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517886
    admin
    Učesnik

      Мекиње су најважнији споредни производ млинске индустрије за исхрану животиња. Мекиње несмеју да садрже више од 40% брашна. У односу на житарице, мекиње имају више протеина, масти, сирове целулозе, али зато су мање сварљивости и хранљиве вредности. Мекиње садрже велике количине фосфора који се налази у фитинском облику због чега их непреживари не мгу користити у довољним количинама, ткође садрже витамине Б комлекса, 14% сирових протеина, 3-4% сирових масти и 8-15% сирове целулозе.
      Резанци шећерне репе се добијају сецкањем резанаца свеже репе у дифузерима. Могу се користити у свежем и осушеном стању и као силажа. Свежи репини резанци садрже око 90% воде,сиромашни су са протеинима и минералним материјама, а највећи део суве материје чине шећери због чега се лако кваре. Свежи и силирани репини резанци се највише користе у тову јунади и за исхрану музних крава.
      Пивски троп остаје након отакања ферментисане течности пива, а назива се још и требер. Садржи око 85% воде, 3-7% сирових протеина, 4-8% сирове целулозе. Пивски троп има пријатну арому и може да се даје кравама до 12кг. Осушени пивски троп садржи највише 10% воде и најмање 20% сирових протеина.
      Обрано млеко у праху се добија испаравањем предходног млека. Нормалном млеку прво је одузета маст и витамини растворљиви у мастима. Обрано млеко у праху садржи око 5% воде, а у сувој материји садржи 34-36% протеина, 0,5-1,5% масти, 6,5-9% пепела. Протеини из овог хранива има високу сварљивост код преживара 90%, свиња 95%, а код живине око 92%.
      Сурутка се добија из слатке сурутке у процесу производње сирева након издвајања казеина. Сурутка у праху од укупне количине суве материје садржи до 70% лактозе, протеина 12%, 0,5% масти10,5% пепела. Користи се као енергетско храниво у исхрани подмлатка и за исхрану живине као енергетско храниво.
      Рибље брашно се добија из меса риба, има карактеристичан мирис на рибу. Рибље брашно садржи 50-70% протеина који имају већу биолошку вреднос од осталих протеинских хранива. Проценат масти се креће од 6-19%. Рибље брашно садржи веке количине минералних материја око 18%. У просеку садржи 8% калцијума, 6% фосфора и око 2% кухинске соли. Рибље брашно се највише користи у исхрани бројлера и за тов свиња.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.