- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 5 meseci ranije by Konstantinović Nemanja.
-
AutorČlanci
-
29.06.2021 u 18:30 #517869Konstantinović NemanjaUčesnik
Органска материја у земљишту је основ здравог земљишта што је и један од основних циљева органске производње.Повећање садржаја органске материје у земљишту кључни је предуслов органске производње, јер органска материја у земљишту представља најважнији извор храњивих материја за биљке.Применом стајског и зеленишног ђубрива и гајењем легуминоза повећава се садржај органске материје у земљишту при чему се истовремено повећава и приступачност храњива у земљишту.
Приликом заснивања засада јабуке неопходно је бирати терене са што квалитетнијим земљиштем, нарочито када је у питању органска производња.Ђубрење на залиху (мелиоративно ђубрење) обавља се органским ђубривима, најчешће стајњаком и минералним ПК ђубривима.Како у органској производњи употреба лакорастворљивих ђубрива није дозвољена, једини избор су органска ђубрива произведена на фарми и у посебним случајевима природна ђубрива.Када је у питању органска производња, већи је проблем ђубрење током плодоношења.Разлог томе је што у органским ђубривима количина хранива није прецизно дозирана као у вештачким ђубривима и хранива се ослобађају кроз дужи временски период.
Азот се лако испира из ризосфере и у органској производњи је недостатак азота чест проблем, нарочито у првим годинама органске производње.Одређивањем садржаја потенцијлно минерализујућег азота и брзине минерализације органске материје може се значајно побољшати ефикасност коришћења азота од стране биљака.Метода коју треба користити у ђубрењу јабучњака азотним ђубривима је Н-мин метода.Ова метода омогућава рационалну примену азотних ђубрива, чиме се избегава опасност од употребе превисоких доза азота.Основни принцип ове методе је да се ђубри на основу стварних потреба воћака за азотом, чиме се постиже добар квалитет плодова и не долази до загађења агроекосистема.
У органској производњи значајно питање је и одржавање биљног покривача у воћњаку.Биолошка фиксација азота од стране гајених легуминоза у воћњаку може бити важан извор азота у исхрани јабуке. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.