Održavanje voćnjaka tokom vegetacije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517868
    Stanojlović Srđan
    Učesnik

      Ова година је за производњу у воћарству специфична, јер је доста сува са врло неправилним распоредом падавина и све је то праћено са веома високим температурама. Због овога, одржавање воћних засада мора бити прилагођено овој години.
      У току вегетације у воћњацима се морају извршити следеће операције:
      • уклањање корова, без обзира што је то ове године веома компликовано.
      • Заштита воћа од болести и штеточина и фолијарна прихрана
      • Наводњавање и одводњавање засада
      • Летња зелена и летња резидба
      • Берба, транспорт и складиштење плодова
      • Послови после бербе који доводе до спремања засада за период мировања
      Уклањање корова се може вршити сталном обрадом земљишта или применом хербицида или комбинацијом ова два начина.
      Због велике суше и високих температура дошло је до увијања листа па чак и до прегоревања листа па се препоручује примена фолијарних ђубрива, тј. ђубрива која се воћу додају преко листа као и примена амино киселина које ублажавају појаву среса код воћки. Она су врло практична, могу се комбиновати са заштитом али трба нагласити да она не могу да замене основно јесење ђубрење.
      Вода је битна ставка а често и лимитирајући фактор успешне производње воћа. За успешну воћарску производњу морамо бити спремни и на додавање воде биљкама ( системи за наводњавање ) као и за одвођење воде од биљака путем канала, ровова и разора. Ове године без воде не можемо рачунати на добре и стабилне приносе, поготово у засадима јагодастог ( јагода, малина, купина и боровница) и језграстог воћа ( ораха, леске ).
      Летња зелена резидба је резидба током вегетације којом се укалањају неодрвенели младари, док се летњом резидбом, која се спроводи у другој половини вегетације врше корекције на већ одрвенелим леторастима.( повијање, прекраћивање итд.).
      Посебна пажња се сваке а нарочито ове године мора посветити правилној и правовременој заштити воћа.
      Желимо да нагласимо да је правилна заштита врома битна у свакој биљној производњи а посебно воћарској и да јој се мора посветити пуна пажња,
      Берба, транспорт и складиштење плодова је веома осетљива фаза, јер се зна да ове операције могу коштати и до 40 % укупних трошкова производње, па и најмања грешка само даље погоршава и онако врло нестабилну воћарску производњу.
      По завршетку бербе, наше воће поново обрадимо или попрскамо против корова а код малине и купине уклонимо старе ластаре који су донели род, и чекамо тренутак опадања листа када приступамо прскању средствима на бази бакра, ђубримо органским и минералним ђубривима и вршимо неки вид основне обраде земљишта.

      дип. инг. Срђан Станојловић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.