Ukrštanje vrsta

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Joksić Goran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517807
    Joksić Goran
    Učesnik

      Ukrštanje između vrsta može se provoditi kod onih životinjskih vrsta kod kojih je moguća međusobna oplodnja. Prema stepenu plodnosti, odnosno neplodnosti potomstva sva ukrštanja između vrsta mogu se podeliti u 3 grupe:
      -ukrštanje u kojima vrste međusobno sparene daju neograničeno plodno potomstvo (zebu goveče x domaće rase goveda, koze x kozorozi)
      -ukrštanje onih vrsta koje međusobno daju potomstvo koje je ograničeno ili relativno plodno. Kod njih je muško potomstvo neplodno. Primer ovakvog parenja je ukrštanje mužjaka domaćih goveda i ženki bizona i domaće goveče x jak.
      -ukrštanje onih vrsta koje daju neplodno potomstvo. Tipični primeri su parenje konja i magaraca i parenje konja i zebri. Najznačajnije je ukrštanje magarca i kobile, gde se dobijaju mule i konja i magarica kod kojih se dobijaju mazge. Ukrštanjem konja ili magaraca sa zebrama dobijaju se zebroidi. Oni su vrlo otporni na piroplazmozu koja je raširena u pojedinim oblastima, a na koju su naročito osetljivi konji i magarci i koja može da izazove velike ekonomske štete.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.