Šljivin smotavac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517791
    Ivana Obradović
    Učesnik

      ŠLJIVIN SMOTAVAC – Grapholita funebrana
      Pripada grupi ekonomski značajnih štetočina šljive. Napada naročito kasne sorte. Crvljivost plodova u nekim godinama iznosi preko 60 %.
      Šljivin smotavac prezimljava kao odrasla gusenica u opredenom kokonu u pukotinama kore i u drugim zaklonima. U proleće je let leptira dosta razvučen i traje od aprila do juna. Ženke po parenju počinju sa polaganjem jaja u plodove kada dostignu veličinu koštice trešnje. Najčešće ih polažu na plodove ili lišće u blizini plodova.One se ubušuju u zelene plodove i hrane se mesom. Kada završe razviće, koje traje 3 -4 nedelje, izlaze i traže mesto u stablu ili zemlji gde će se pretvoriti u lutke. Leptiri nove generacije lete od kraja juna do početka avgusta. Gusenice se sada ubušuju u već gotovo zrele plodove. One u njima žive do berbe, odnosno do odlaska na prezimljavanje. Ima dve generacije godišnje.
      Štetne su gusenice, jer izazivaju crvljivost plodova. Napadnuti zeleni plodovi prevremeno poplave i otpadaju. U zrelima se nalaze gusenice koje su izgrizle meso, naročito uz košticu.Na napadnutim plodovima uočavaju se kapljice smole,koje izlaze iz mesta gde su se ubušile gusenice.Naročito je štetna druga generacija koja napada skoro zrele plodove.
      Suzbijanje. Odredjivanje termina tretiranja vrši se praćenjem leta leptira feromonskim klopkama. Klopke treba postaviti na grane u krošnji na visini od 1,5 do 2 m.Prskanje se obično izvodi 7 do 10 dana nakon utvrdjivanja maksimalnog leta leptira. Postavljanje većeg broja klopki u zasadu može smanjiti populaciju šljivinog smotavca.
      Prskanjem treba sprečiti prodiranje gusenica u plodove.U godinama jačih napada potrebno je izvesti nekoliko tretiranja.
      U toku je polaganja jaja druge generacije pomenute štetočine, a visoke temperature u ovom periodu ubrzaće proces piljenja larvi šljivinog smotavca u narednih nekoliko dana.
      U cilju zaštite plodova od ubušivanja larvi šljivinog smotavca proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije lambda-cihalotrin – Grom u koncentraciji 0,03% ili Nagan ME u koncentraciji 0,005%. (karenca 14 dana).
      Sprovođenje mera zaštite preporučuje se u ranim jutarnjim ili večernjim satima zbog visokih temperatura u toku dana i efikasnosti navedenog preparata.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.