Polystigma rubrum- Crvena pegavost šljiva

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517786
    Petković Aleksandar
    Učesnik

      U našoj zemlji ovo je najznačajniji parazit šljive, redovno se javlja i povremeno nanese velike štete. Naročito je značajna na sorti šljive Požegača, gde dovodi do prevremene defolijacije.
      Simptomi: Crvena pegavost šljive se razvija samo na lišću i nije utvrđena na drugim organima. U početku su pege žućkaste boje i polako kako vegetacije odmie prelaze u naranđastu boju, da bi na kraju dobile crveno-naranđastu boju. Na mestu nastaje stromatska tvorevina, koje je ispupčena ka licu. Na njima se razvijaju dva super parazita. Jedan je Gloesporium polystignacolom, a drugi je Trihotecium roseum. Usled njihovog razvoja dolazi do nekroze strome i inaktiviranja 47-100% stroma.
      Ciklus razvoja: Kada u jesen opadne list, u njemu počinje formiranje peritecija sa askusima i askosporama. Askospore dozrevaju u proleće sa porastom temperature. Kada krene vegetacija i stvore se povoljni uslovi iz peritecija kreće izbacivanje askospora u vazduhu. Kada askospore budu izbačene u vazduhu, vazdušna struja ih zahvata i nanosi na lišće šljive. Oslobađanje askospora u našim uslovima nastaje pre precvetavanja i traje čitavo proleće. Prvih 15-20 dana listanja šljive je najkritičniji period. Ovaj parazit nema sekundarnih zaraza.
      Suzbijanje: Zaoravanje opalog lišća u proleće smanjuje infekcioni potencijal parazita. Super paraziti imaju značajan udeo u smanjenju zaraze.
      Hemijsku zaštitu odraditi čim počne listanje šljive. Lišće treba da bude zaštićeno pre prvih kiša.
      I tretiranje – po precvetavanju što pre ukoliko je temperatura iznad 0C.
      II tretiranje – 10-14 dana posle prvog preparatima na bazi Kaptana ili Mankozeba.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.