Virusi krompira – Zaštita bilja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517662
    Grbić Jelena
    Učesnik

      Proizvodnja krompira je pod uticajem velikog broja različitih činilaca infektivnih patogena, među kojima najznačajnije mesto pripada virusima obzirom na način prenošenja, brzinu širenja i uticaj na smanjenje prinosa

      U našim uslovima, više od 20 vrsta virusa mogu da zaraze krompir. Većina njih može da prouzrokuje smanjenje prinosa, ali su ipak ekonomski najštetniji kod nas Y virus krompira (PVY) i virus uvijenosti lišća krompira (PLRV).

      Najčešći simptomi viroza krompira su mozaik, crtičavost i uvijenost lišća. Vektori virusa krompira su lisne vaši, koje pri jačem naletu mogu znatno raširiti virusnu infekciju. Pored sadnje bezvirusnog, sertifikovanog sadnog materijala, potrebno je da proizvođači pregledaju detaljno svoj usev i da izvrše mere negativne selekcije, tj. da iščupaju svaku biljku na kojoj uoče simptome viroza, kao i svaku samoniklu biljku krompira, i da ih iznesu van parcele. Takođe je potrebno pratiti let lisnih vašiju sedmodnevnim postavljanjem žutih lovnih posuda ili pregledom uzorka od 100 listova. Ukoliko se u lovnoj posudi utvrdi zbirna vrednost od 50-60 lisnih vašiju ili ukoliko se na 100 listova utvrdi brojnost lisnih vašiju veća od 20, potrebno je primeniti neki od insekticida registrovanih za suzbijanje lisnih vašiju i na taj način ih sprečiti da rašire virusnu infekciju useva.

      Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja
      .

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.