Higijena objekta za držanje životinja – stočarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517634
    Nerandžić Ljiljana
    Učesnik

      Одржавање хигијене објеката за држање животиња важна је зоохигијенска мера првенствено због превентивног деловања на смањење броја микроорганизама , као и потенцијалних узрочника загађења простора,опреме ,предмета хране и воде у објекту.
      Испуњавање тог стандарда зависи највише од самог фармера односи ли се одговорно према добробити животиња. Хигијена се односи на држање негу и храњење животиња.Начин како држите животиње слободно или везано у објектима или на паши , храните ли их биљним хранивима или им убацујете месно коштано брашно, дајете ли им довољне количине чисте воде, имате ли ветринара са којим се кнсултујете око редовног вакцинисања, карантина за животиње које су болесне, поштујете ли карантин када уводите нове животиње, шта радите са угинулим животињама све то спада у хигијену.Основна хигијена подразумева одржавање објекта чистим , кречење, вентилација,изношење стајског ђубрива да не би било амонијака.

      Добробит животиња заснива се на концепту пет слобода:
      1. Слобода од глади и жеђи –што значи у сваком тренутку доступност свеже воде и хране која ће одржавати животињу здравом и снажном
      2. Слободу од бола повреда и болести –што значи осигурање станишта у којем се животиња не може повредити себе и друге животиње,превенцијоми правовременом дијагностиком и лечењем
      3. Слободу од страх и стреса- забраном физичког или психичког злостављања од стране човека или других животиња
      4. Слободу од неудобности –осигуравањем довољно простора за нормалне ставове тела приликом храњења и одмарања
      5. Слободу за манифестовање природног понашања довољно простора за кретање и за контакт са другим животињама иссте врсте.
      Сирово млеко јесте природни секрет млечне жлезде добивено редовном и непрекидном мужом. Сирово млеко мора имати својеврстан изглед, боју, мирис и укус. Сирово млеко мора најкасније два сата након муже да се охлади на одређеној температури највише до +6 степени целзијуса. Млеко мора задовољити следећим захтевима:
      Да садржи најмање 3,2%мм,да садржи 3,0% протеина ,да садржи 8,5% суве материје , да му густина буде1,028-1034 г /цм на тем н+од20 цел, Пхвредност 6,5-6,7,тачка леђења не већа од 0,517 резултат алкохолне пробе са 72% етил алкохола буде негативан.
      Број соматских ћелија у млеку може произвођачима бити од велике помоћи код раног откривања обољења вимена. Свакво повећање броја соматских ћелијау млеку не значи нужно да крава има маститис, а мали број соматских ћелија не значи да је виме здраво.

      Љиљана Неранџић дипл. инж.
      ПССС Краљево

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.