- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 7 meseci ranije by Knežević Jovana.
-
AutorČlanci
-
01.06.2021 u 14:43 #517590Knežević JovanaUčesnik
Чичока је биљка трајница. Гаји се ради кртола и надземне биомасе. Може се користити на различите начине.
Надземна биомаса до тренутка пре цветања је богата протеинима, пектинима, уљима и витаминима ,
па се може користити као свежа волуминозна храна или за силирање у смешама са биомасом жита
( кукуруз, сирак, просо, суданска и вишегодишње траве) . Свеже кртоле чичоке подесне су за исхрану говеда, оваца, свиња и племените дивљачи.
У исхрани људи користе се кртоле као свеже, куване или печене, за спремање разних јела са мало калорија.
Дијабетичарима је важна прехрамбена намирница, јер уместо скроба, кртоле садрже инулин. Кртоле чичоке су нашле примену и у индустријској преради,
па се на тржишту могу наћи гриз, брашно као додатак јелима. Екстрат чичоке на бази инулина се производи у облику праха, гранулата, капсула и таблета за жвакање.
Кртоле се користе као сировина за добијање етанола који се користи у производњи жестоких алкохолних пића или у техничке сврхе, а могу послужити и за производњу вина и пива.
Кртола чичоке има значајан садржај фруктозе која се користи у кондиторској индустрији и могу га користити дијабетичари,
али због сложености снадбевања прерађивачке индустрије, фруктоза се ипак највише добија из кукуруза.
У народној медицини се кртоле користе као средство за јачање рада стомака, као диуретик, против реуматизма и као помоћно лековито средство за дијабетес.
Све ово је захваљујући томе што је главни састојак суве материје инулин који има бројне предности за здравље човека.
Разградњом инулина се не повећава ниво шећера и инсулина у крви , зато је чичока одличан избор за дијабетичаре.
Због свог занимљивог изгледа, чичока је подесна за гајење на окућницама као декоративна биљка, лака за одржавање,
с обзиром да једном засађена, на том земљишту остаје дуго година као трајница.Јована Кнежевић дипл.инг. ратарства
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.