Proređivanje plodova breskve

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517552
    Bušatović Radomir
    Učesnik

      Проређивање плодова брескве је редовна и веома важна помотехничка мера која се примењује код брескве. У условима повољним за оплодњу на стаблу брескве заметне се чак до 80% цветова. На мањим површинама са мањим бројем стабала најидеалније проређивање брескве одрађује се ручно.Превелики број плодова негативно би се одразио на квалитет плодова , принос , развој вегетативне масе, формирање цветних пупољака а понајвише представља велико оптерећење воћке родом. Код младих воћака које ступају на род није препоручљиво инсистирање на већој родности да не би дошло до очењивања и ломљења грана под теретом.
      Бресквик у коме се плодови проређују сваке године редовно рађа, плодови су квалитетнији, и уједначене обојености а истовремено се усклађује број плодова и лисна површина која треба да их храни.
      Са проређивањем треба почети након прецветавања после опадања неоплођених цветова и заметнутих плодова тј. у време када су величине лешника пре почетка формирања коштице плода. Итензитет проређивања зависи од величине стабла , дужине мешовитих родних гранчица и броја заметнутих плодова. Прво треба уклонити оболеле деформисане плодове, плодове близанце и плодиће на засењеним местима.
      Треба се потрудити да се постигне подједнако оптерећење грана наизменичним распоредом плодова цик-цак уз присуство 30-40 листова на сваки плод. Препоручљиви размак између плодова приликом проређивања не би требало да је мањи од 10-15cm тј
      размак шаке. Плодићи се кидају руком или им се секу петељке плода. На развијеним и бујнијим стаблима остављати више плодова, водећи рачуна да не дође до повијања танких родних гранчица под теретом рода. Доње и слабије осветљење делове круне итензивније проредити водећи рачуна да на китици и цветној гранчици буде 1-2 плода.
      Радомир Бушатовић, ПССС Крушевац

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.