- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 1 mesec ranije by Petrović Igor.
-
AutorČlanci
-
25.05.2021 u 11:49 #517550
Petrović Igor
UčesnikКонзервисање кабастих хранива може да се постићи следећим поступцима:
-сушењем (сено).
-силирањем са нижим (35-40%) уделом суве материје (силажа).
-силирањем са вишим уделом (40-50%) суве материје (сенажа).
– комбајнирање (пресовање у рол бале)
Спремање сена је начин конзервисања хранива који се код нас традиционално примењује. Конзервисање кабастих хранива сушењем (природним или вештачким) је поступак смањивања ниво влаге биљне масе на 18%, у што је могуће краћем року без сувишног манипулисања биљном масом. Спремање силаже или сенаже је начин конзервисања хранива који даје одличне резултате. Силажа је храна која је по храљивим особинама и по саставу сличнија зеленој маси. Сенажа је по храљивим особинама и по саставу на прелазу између силаже и сена. Силажа је ситно исецкана, провенула биљна маса појединих врста биљака богата хранљивим материјама. Хранљиве материје у силажи су конзервисане деловањем бактерија млечно-киселинског врења које су настају када је покошена, провенула и уситњена маса увезена у сило објекат и када је из ње сабијањем и покривањем истиснут ваздух чиме су настали повољни услови за брз развој бактерија које производе млечни киселину. Комбајнирање је процес конзервисња биљне масе пресовањем у рол-бале. Маса мора да провене и да се осуши до нивоа влаге од 40%, затим се врши механизовано пресовање масе и произвоња рол-бала. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.