Priprema za rasađivanje paprike na otvorenom

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517534
    Miljković Mira
    Učesnik

      Ovih dana povrtare koriste dane bez kiše kako bi pripremili parcele na kojima se planira sadnja paprike. U jesen je trebalo zaorati kalijumovo đubrivo
      (6:18:36 ili 7:14:26) i zgoreo stajnjak, a sada se pred friziranje preporučuje zaoravanje 16:16:16 u količini 600-700 kg/ha. Postavljanje sistema kap po kap i razvlačenje folije vrši se na sedmicu dana pre rasađivanja kako bi se zemljište sleglo. Ako se javi sušan period pred rasađivanje zemljište treba zaliti, pa kada se malo prosuši vršiti rasađivanje. Veoma je važno kaljenje rasada na 7-10 dana pre sadnje, kako bi se biljke prilagodile spoljašnim uslovima. Odabir kvalitetnog rasada, jer je to najčešće čupani rasad, odnosno rasad golih žila. Rasađivanje paprike na otvorenom počinje kada je zemljište dovoljno toplo i ne postoji opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, što je kod nas u pomoravlju u poslednjoj dekadi maja. Prilikom sadnje važno je istisnuti vazduh, odnosno ostvariti što bolji kontakt zemljišta i korena i vrši se zalivanje biljaka. Paprika se u polju rasađuje u redove sa razmakom 60-70 cm i razmak u redu 25-30 cm. Odličan predusev za papriku su mahunarke, grašak, pasulj, a izbegavati parcele na kojima se uzgajao paradajz i krompir.
      Paprika je toploljubiva kultura i veliki potrošač vode, zbog slabe usisne moći korena, zato se preporučuje zalivanje 30-40l vode / metru 2 u jednom turnusu. Vreme navodnjavanja je u prepodnevnim časovima kada su stome otvorene. Nakon rasađivanja i primanja biljaka vrši se prvo prihranjivanje sa fosfornim đubrivom u razmeri 1:3:1.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.