Letnja rezidba kajsije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517523
    Nikolić Biljana
    Učesnik

      Letnja rezidba kajsije
      Letnja rezidba je naročito korisna kod kajsije u uzgojnom periodu. Ona više utiče na smanjenje bujnosti stabala u odnosu na zimsku rezidbu, a ti efekti su više izraženi ukoliko se izvode ranije. Mere letnje rezidbe koje se najčešće primenjuju kod mladih stabala kajsije su: pinsiranje, očenjivanje i prekraćivanje mladara.
      Pinsiranje predstavlja odstranjivanje vršnog, zeljastog dela mladara. Time se zaustavlja njegov rast za 15-20 dana, dok se u pazuhu poslednjeg ostavljenog lista ne formira letnji pupoljak, koji će produžiti rast mladara. Ovaj zahvat se izvodi u toku proleća, u periodu intezivnog rasta mladara. Pinsiranje se obavlja kod bujnih mladara izbilih iz vođice ili starijeg dela skeleletnih grana (koji bi se inače razvili u vodopije). Ove mladare treba zakinuti noktom na 5-6 listova dok su još zeljasti. Na njima će se do kraja vegetacije formirati prevremene grančice za rod u narednoj godini.
      Proređivanje (očenjivanje) mladara predstavlja njihovo odstranjivanje do osnove. Izvodi se u cilju uklanjanja mladara koji konkurišu produžnicama centralne vođice i osnovnih skeletnih grana. Očenjivanje mladara se izvodi ručno, kada oni dostignu dužinu 15-20 cm, pre nego što počne odrvenjavanje njihove osnove.
      Prekraćivanje mladara predstavlja odstranjivanje manjeg ili većeg dela mladara. Efekti ove mere zavise od vremena njene primene. Prekraćivanje mladara u periodu intezivnog rasta mladara (maj i prva polovina juna) utiče na njegovo razgranavanje tj. stvaranje prevremenih grančica. Ova mera je posebno značajna kod sorti kajsije koje se odlikuju slabim razgranavanjem. Prekraćivanje mladara u drugom delu vegetacije (od sredine juna do sredine avgusta) utiče na smanjenje bujnosti i povećanje diferenciranja cvetnih pupoljaka.
      Korišćena literatura „Kajsija“ Prof.dr Dragan Milatović
      PSSS Smederevo
      Biljana Nikolić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.