KADA I KAKVE SADNICE POSADITI

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517479
    Andrejić Igor
    Učesnik
      У нашим климатским условима, нарочито у сувљим и топлијим крајевима, најбоље резултате даје јесења садња поготову на лакшим земљиштима. Предност јесење садње је што се воћке обезбеде довољном количином влаге, што пресеци жила калусирају и на њима се развијају жиле сисавице, које рано у пролеће, чим се земља загреје интензивно обављају функцију. Ако садња мора да се обави у пролеће онда то треба урадити што раније, по могућству до првог априла.
      Приликом избора садница нарочито пажњу треба обратити на: идентитет сорте, подлоге, развијеност корена и надземног дела саднице, старост и здравствено стање саднице као и да нема механичких оштећења. За подизање засада треба користити искључиво саднице прве класе са потпуно зрелим (здрвењеним) надземним делом у целој својој дужини. Саднице треба да имају добро добро очуване пупољке по читавој дужини и добро срасло спојно место, да буду што правије, без механичких оштећења од оруђа, глодара и града и са добро развијеним кореновим системом.
      Надземни део воћних садница изнад кореновог врата, треба бити најмање висине за јабуке, крушке, дуње, шљиве, трешње, нектарине, вишње, кајсије 120 цм, брескве 100 цм, орах 180 цм, агруме 80 цм итд. Саднице морају да буду потпуно здраве и без проузроковача карантинских и других биљних болести и штеточина, као и без механичких оштећења. Посебну пажњу код здравственог стања саднице треба обратити да не буде присутан рак корена. Коришћење без вирусног садног материјала има изузетно позитиван пријем, растење, развој виталност, родност и дуговечност воћака у засаду, као и квалитет плодова, а тиме на целокупан успех воћарске производње. У случају грешака оне се тешко отклањају или ублажују, а готово је немогуће воћњак довести у жељено стање.
      За подизање савремених засада користе се окуланти, једногодишње и двогодишње саднице. За јабучасте и коштичаве воћне врсте данас се често користе једногодишње саднице са превременим гранчицама. Ако се за садњу користе двогодишње саднице њихова круна треба да има најмање пет правилно распоређених гранчица, затим право и глатко дебло висине 60-120 цм у зависности од врсте, сорте, подлоге и начина гајења. Последњих година највише се користе двогодишње саднице јабуке на вегетативним подлогама за подизање густих засада, јер на тај начин воћке у засаду брже прораде.
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.