Stres u voćarskoj proizvodnji

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517478
    Kostić-Đorđević Mimica
    Učesnik

      Voćarska proizvodnja je sve više ograničena dejstvom stresnih faktora. Stres kod voćaka predstavljaju svi činioci koji nepovoljno utiču na rast i razvoj voćke, i koji smanjuju produktivnost biljaka na nivo niži od njihovog genetičkog potencijala. Samo otprilike 10% od ukupnih poljoprivrednih površina u svetu nije ugroženo stresom, a od 90%: 26% sušom, 20% mineralnim stresom, 15% stresom mraza.
      Klimatske promene i antropogeni faktori povećavaju dejstvo stresnih faktora. Stresne faktore možemo da podelimo na abiotičke i biotičke.
      1. Abiotičke (fizičko-hemijske faktore) predstavljaju:
      – temperatura-niska (stres hladnoće i stres mraza) i visoka temperatura,
      – voda – nedostatak (suša) i višak (poplava),
      – svetlost (intenzitet i kvalitet),
      – soli, joni, gasovi, herbicidi, insekticidi, vetar, pritisak, elektricitet, radijacija – infracrvena, vidljiva, UV, jonizujuća, radioaktivno zračenje.
      2. Biotičke faktore predstavljaju razne infekcije (bolesti biljaka), kompeticije sa drugim organizmima.
      Poseban značaj imaju i:
      3. Antropogeni stresni faktori (nastali dejstvom čoveka).

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.