Maksimalna dozvoljena količina ostataka pesticida na biljkama

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517469
    Mladenović Žaklina
    Učesnik

      Много се пише и говори о опасностима којe прете од остатака пестицида на плодовоима воћа, грожђа, поврћа и ратарских култура.
      Токсична својства пестицида приморала су многе земље да пропишу највеће количине дозвољене у намирницама за употребу.Ове највеће количине такозване толерантне границе изражавају се у ppm. Када се током контроле квалитета животних намирница утврди да у њима садржај трагова пестицида прелази толерантне границе, тада се исте стављају ван промета.
      Поред прописа о толерантним границама, већина земаља па тако и наша, доноси са појавом сваког новог пестицида и дозвољене последње рокове, последњих третирања засада и усева, односно њихових полодова тим препаратом. На тај начин се донекле утиче индиректно да трагови пестицида не пређу толерантне границе.
      Ако се засади и усеви третирају по упутствима која се дају уз сваки пестицид, онда нема никаквих опасности са исхраном плодова из тих засада и усева. После третирања засада и усева, пестицид се под утицајем кише, росе, светлости, топлоте, ветра и утицаја саме биљке постепено разграђује при чему губи заштитну и токсичну вредност.
      Сви пестициди су мање или више отровни, њихови остаци могу бити опасни само ако пређу одређену границу.Зато је потребно придржавати се прописане концентрације, дозе, броја третирања, а поготову каренце препарата.Отровност пестицида зависи од његове употребљене количине.Јак отров узет у незнатним количинама неће изазвати тровање, а ако се у организам унесу веће количине слабијег отрова доћиће до тровања.Наука је за саваки пестицид и сваку биљну врсту одредила толерантну дозу која се без опасности по здравље корисника може наћи на третираним плодовима.То су такозване МДК максималне дозвољене количине које унете у организам корисника плодова, третирањем одређеним инсектицидима код нормалне исхране не представљају опасност од тровања.МДК су изражене у ppm.Максималне дозвољене количине МДК остатка пестицида знатно су мање од оних штетнијих.Зато оне представљају административну границу, а не границу између отровних и неотровних количина.Данас је без икаквих остатака пестицида немогуће произвести биљни производ, зато што се незнатне количине пестицида налазе у ваздуху, кишници и земљишту.Ни у којем случају се не сме толерисати и одобрити продаја и конзумирање поврћа, воћа и грожђа или прерађивање које садржа недозвољене количине пестицида.
      Фитосанитарна инспекција редовно контролише воће и поврће на пијацама на остатке пестицида.У случају позитивних узорака такви продавци – произвођачи се санкционишу.
      Наша улога је да едукујемо пољопривредне произвођаче о безбедној примени пестицида.Већина се држи препоруке о примени пестицида, али наравно увек постоје изузеци.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.