- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 5 meseci ranije by Jovičić Marinko.
-
AutorČlanci
-
15.04.2021 u 20:58 #517464Jovičić MarinkoUčesnik
U periodu cvetanja koštičavog voća dolazi do sušenja pojedinih grana, a kasnije u toku vegetacije i plodovi počinju da trunu i da opadaju, dok neki truli mogu ostati i na stablu
Simptomi ove bolesti ispoljavaju se u vidu sušenja cvetova, sušenja grančica i grana i sušenja plodova u zametanju, a može da se desi i trulež plodova pred zrenje, kao i propadanje plodova u samoj berbi.
Prouzrokovač monilije prezimljava na obolelim grančicama iIi granama, kao i na mumificiranim plodovima koji vrlo često nalaze “zalepljeni” na granama koštičavih voćnih vrsta i predstavljaju izvor zaraze. Zaraza se najčešće širi u periodu kišnog vremena i to se uglavnom poklapa sa periodom cvetanja koštičavih voćnih vrsta.Iz tog razloga ovaj momenat je vrlo važan prilikom odabira preparata, ali i vremena tretiranja.
– Prvi tretman protiv monilije mora da se uradi u periodu početka cvetanja, kada je na voćkama otvoreno 5-10%
– Drugi tretman treba da se uradi u fenofazi punog cvetanja, kada su cvetovi maksimalno otvoreni. Naročito ako nastupi hladan i kišoviti period u vreme cvetanja.
– Treći tretman protiv monilije radi se u fenofazi precvetavanja koštičavih voćnih vrsta
U borbi protiv pojave monilije najbolje efekte daju preparati sa sledećim aktivnim materijama boakalid i pyraklostrobin,ciprodinil,prohloraz,tebukonazol i sl. Prilikom upotrebe jedne od navedenih aktivnih materija pridžavati se koncentracija primene datih od strane proizvođača preparata.Prilikom izvođenja tretmana potrebno je izbegavati da se jedan isti preparat koristi u više navrata kako ne bi došlo do rezistentnosti.
Tretmane izvditi u ranim jutarnjim ili popodnevnim časovima i bez upotrebe insekticida koji u ovom periodu nije poželjno koristiti zbog negativnog dejstva na sami cvet kao i zbog medonosnih pčela za koje može biti koban, a pritom treba znati da medonosna pčela učestvuje u 80% oprašivanja cvetova kog koštičavog voća -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.