Venturia pirina-Čađava krastavost kruške

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517461
    Petković Aleksandar
    Učesnik

      Venturia pirina-Čađava krastavost kruške-savetodavac Aleksandar Petković

      Jedna od najznačajnijih parazita kruške kod nas a i u svetu.

      Simptomi: Gljiva napada plodove, cvetove, listove i letoraste kruške. U proleće i leto se na zaraženim granama javljaju somotaste ili maslinaste pege. Porast tkiva u okviru pega je usporen, i tu nastaju deformacije i asimetrija plodova. U okviru pega dolazi do nekroze i pucanja plodova, zbog čega odpadaju i bivaju zahvaćeni prouzorkovačima truleži.
      Na potpuno razbijenim plodovima pege ostaju sitne i umanjuju tržišnu vrednost. Usled infekcije letorasta, gljiva se razvije ispod kutikule, pa se javiljaju ozlede. Rane zaraze nastaju oko pupoljaka, pa se oni ne otvaraju. Na letorastima se javiljau plikovi 1-2mm, sitni, koji kasnije pucaju i javilju se rak-rane. Letorast može biti i prstenasto zahvaćen pa se iznad toga mesta siši. U tim pukotinama mogu dopeti paraziti drveta kao što je Nectria spp.

      Ciklus razvoja: Gljiva prezimi u okviru pega na zaraženim mladarima, ili u zaraženom lišću na površtini zemljišta. Veruje se da su zaraženi mladari značajniji izvor zaraze je se na njima u okviru pega stvaraju konidije, koje se lako prenose kišnim kapima i ostvaruju primarnu infekciju.
      Na drugoj stvani, u opalom lišću, gljiva u jesen prodire ublje u tkivo lista, i formira peritecije. U njima dozrevaju askospore, koje u rano proleće pri vlaženju bivaju izbačene vani i vazdišnim strujama bivaju nošene do osetljivih biljnih delova.
      To znači da na proleće, primarne zaraze mogu nastati i od konidija i od askospora izbačenih iz peritecija lišća. Slično kao i kod jabuka, prvo bivaju zaraženi čašični listići, zatim plodovi i lišće, a kasnije mladari.
      U toku vegetacije na zaraženim organima se formira anamorfni stadijum Fusicladium pyrinum, koji omogućuje više sekundarnih zaraza u toku vegetacije.

      Suzbijanje: Ovaj patogen se suzbija hemijski tretiranjem. Najbolja zaštita se postiže korišćenjem fungicida sa protektivnim i kurativnim delovanjem. Preventivni fungicidi se koriste pre najavljenih padavina, a kurtivni fungicidi se ukoliko nije bilo zaštite a bilo je uslova za infekciju.
      I-Zimsko tretiranje u fazi mirovanja
      -Bakranim jedinjenjima uz dodatak mineralnih ulja
      -sumporno-krečnom čorbom za uništavanje konidija na zaraženim mladarima. 6-8l u 100l vode
      II-Pred pojavu roze pupoljaka
      -preparatima na bazi a.m. kaptana, mankozeba i dodina
      III- U razmaku od 10-12 dana
      Najbolji efekti se postižu upotrebom preventivnih fungicida. Razmaci u toku tretiranja su aprilu kraći zbog padavina, u maju se produžuju, kao i u junu.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.