Šampinjonska ( tresetna ) mušica kao štetočina rasada – Zaštita bilja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517442
    Maksimović Slavica
    Učesnik

      Veoma značajna štetočina u plasteničkoj proizvodnji, jer njene larve oštećuju koren velikog broja biljaka čiji rasad se proizvodi u zatvorenom prostoru. Značajne su u proizvodnji rasada cveća, povrća kao i u proizvodnji pečurki. Najugroženije vrste povrća su jagode, paradajz, paprika, salate.
      Odrasli insekti šampinjonskih ( tresetnih ) mušica fam. Sciaridae nežne su građe, sitni dužine oko 2mm, crne glave i grudi, dugih pipaka. Larve su sjajno bele boje, sa uskom crnom glavom dužine oko 5mm.
      Odrasle jedinke šampinjonskih muva fam. Phoridae vrlo su sitni insekti, tela kraćeg od mušica, kratkih krila, dok su noge 2-3 puta duže od tela i vrlo kratkih pipaka. Larve su sjajno bele do žućkaste, kraće od mušica sa uskom svetlom glavom.
      Štetnost: Larve mogu načiniti velike štete još u rasadu, izgrizajući podzenme delove mladih biljaka, dok na odraslim biljkama izgrizaju biljno tkivo u predelu osnove stabla, usled čega biljke pod sopstvenom težinom pucaju i lome se. Usled oštećenja, otvaraju se vrata za infekciju sa patogenima korena što dovodi do poajve poleganja i uvenuća biljaka usled razvoja Pythium, Phytophthora, Botrytis, Fusarium, Verticillium…
      Odrasli insekti šampinjonskih ( tresetnih ) mušica na svom telu mogu preneti i grinje, nematode, bakterije kao i spore raznih patogenig gljiva (npr. spore iz rodova Pythium, Fusarium..) te tako može doći i do indirektnih šteta.
      Suzbijanje: Najvažnije je primenjivati preventivne mere, na taj nacin se smanjuje mogucnost povecavanja populacije šampinjonske (tresetne) mušice i sprecavaju štete na gajenim biljkama.
      Ovaj insekt voli vlagu, i zato je važno umereno zalivati rasad, te redovno provetravati plastenik. Šampinjonska (tresetna) mušica živi na površini supstrata i zato treba da je taj površinski sloj suv, jer na taj način usled nedostatka vlage brojnost jaja i larvi će se značajno redukovati.
      Pojavi mušice doprinosi i spravljanje domaćeg supstrata, mešanje kupovnih supstrata sa nesterilnim materijalom. Zato je važno za proizvodnju rasada odabrati kvalitetan i sterilan supstrat. Kod nas nema registrovanog insekticida za suzbijanje šampinjonske (tresetne) mušice.
      Jedan od bioloških preparata prisutnih na našem tržitu je ( ENTONEM) koji sadrži predatorsku vrsta nematoda (Steinernema feltiae) koja uneta u supstrat aktivno se hrani laravama šampinjonske ( tresetne ) mušice. Unete u supstrat nematode aktivno traže larve štetočine i ulaze u njih kroz otvore na telu. Nematode ulaze u štetočinu i oslobađaju simbiotske bakterije u telesnu šupljinu. Ove bakterije pretvaraju tkivo štetne larve u izvor hrane, koju nematode jedu, od koje se razvijaju i razmnožavaju. Štetočina domaćin umire od nekoliko časova do jednog dana nakon zaražavanja.

      PSSS Šabac, Slavica Maksimović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.