RAZMERAVANJE I OBELEŽAVANJE MESTA ZA SADNJU VOĆAKA – Voćarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517430
    Andrejić Igor
    Učesnik
      Идеалан правац редова приликом подизања вишегодишњих засада је север- југ (овај правац се коригује у случају великог нагиба терена, или присуства јаких ветрова).
      На великим површинама размеравање и обележавање места за сађењевршисе помоћу кочића (маркера), дужине 40-50цм. Овај посао трба да обави геометар теодолитом, правоугаоном призмом и осталим савременим иструментима или искусан воћар помоћу челичне пантљике, визир-мотака и маркера.
      Рад на размеравању и обележавању места за садњу воћака започиње одређивањем правца првог (основног) реда који се одређује визирањем визр-моткама поред којих се затегне канап или пантљика и на жењеном месту се одмеравају и обележавају садна места. Да би се обележила места у другом , трећем и даљим редовима потребно је да се у односу на први ред подигну управне (прави углови) на оба краја.
      Помоћу челичне пантлјике налази се прав угао на следећи начин: од једне крајње тачке основног реда одмери се 30 метара ка другом крају основног реда. Затим се из исте тачке (почетак основног реда) одмери пантљиком лук дуг 40 метара, а од прве омерене тачке лук одмерен 50 метара. Место пресека ових лукова налази се у тачки која чини прав угао са почетном тачком основног реда и одмереном тачком на 30 метара од ње. Пошто се кочићем-маркерима обележе места за садњу воћака на странама оквирног правоугаоника правци осталих редова и места у реду у поменутом квадрату или правоугаонику одређују се управним везирањем и обележавањем кочићима. На исти начин, визирањем и размеравањем проналазе се и обележавају остала садна места (ван поменутог квадрата или правоугаоника) у будућем воћном засаду.
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.