Rutava buba

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517418
    Ćirić Milena
    Učesnik

      Rutava buba( Epicometis hirta) je insekt karakterističnog izgleda, obrasla sitnim, beličastim, žućkastim, finim dlačicama. Veličine 10mm, pokrioca crne boje sa belim ukrasima u vidu paralelnih pega.
      Polifagna vrsta, napada voće i povrće u cvetu, kao i korovske biljke, ukrasno šiblje, a na kraju proleća i ratarske kulture koje cvetaju. Hrani se generativnim organima, odnosno delovima cveta, tako da direktno utiče na smanjenje prinosa. Može se hraniti i mladim lišćem i stabljikama biljaka.
      Prezimljava odrasla jedinka u zemljištu i pojavljuje se krajem marta, početkom aprila, nekada i ranije na cvetovima maslačka.
      Preporuka suzbijanja se ogleda u mehaničkim merama. Međuredna obrada zemljišta pre pojave insekta dovodi da se prezimljujući imago izlaže niskim temperaturama, a samim tim dolazi do smanjenja brojnosti ove štetočine u vegetaciji. U vegetaciji izlovljavanje lovnim klopkama. Klopke su plastične posude bele ili plave boje, u koje se sipa voda sa deterdžentom i malo šećera, cimeta ili sirupa od jagode da ih privuče. Posude prazniti svaki dan i ponovo sipati rastvor, sve dok ne prođe cvetanje.
      Hemijske mere nisu preporučljive iz razloga što se aktivnost rutave bube poklapa sa letom pčela. Eventualno koristiti insekticide koji su manje opasni za pčele, ali pošto je rutava buba dobar letač, morali bi da se ponavljaju tretmani na par dana, a to je ekonomski neisplativo. Iz predhodno navedenog se zaključuje da hemijske mere imaju više štete nego koristi.
      Milena Ćirić, dipl.inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.