Vizuelna dijagnoza prisustva hraniva u biljkama

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517387
    Zafirović Stojanović Milena
    Učesnik

      [left]За добијање високих и стабилних приноса у воћарској производњи, значајну улогу има оптимална исхрана са биогеним елементима. У ту сврху је потребно применити објективне методе за одређивање плодности као што су хемијска анализа земљишта и хемијска анализа биљака.
      Поремећаји у исхрани биљака могу и визуелно да се манифестују на основу видљивих промена које се уочавају на биљкама и које могу да нам дају прву информацију о евентуалној поремећености у исхрани. Мањи поремећај у исхрани могу у мањој мери смањити принос и обично не изазивају слободним оком видљиве симптоме. Већа дисхармонија у исхрани даје јасно видљиве симптоме и значајно смањење приноса. При визуелној дијагнози веома је значајно водити рачуна на којим листовима се јављају симптоми, да ли на млађим или старијим и да ли је дошло до хлорозе или некрозе. Уколико је ограничена покретљивост елемената у биљкама, први знаци недостатка се јављају на младим листовима. Код елемената који се добро крећу кроз биљку ксилемом и флоемом и добро се премештају у млађе органе, симптоми се јављају на старим листовима.
      Због много других фактора који могу да отежају визуелну дијагнозу као што су: анаеробни услови, високе и ниске температуре, сличност симптома насталих од паразитних обољења, екстремна pH вредност земљишта, ову дијагнозу мора да прати и хемијска анализа биљака и земљишта. Уколико немамо одрађене анализе, уколико не постоје услови за извршење истих могу се користити искуствене или оријентационе норме. Као орјентација могу се користити подаци да младе воћке захтевају мање хранива него оне у пуном роду. Код воћака у пуном роду захтеви за хранивима зависе од оптерећености родом, па се унос хранива прилагођава потребама гајених биљака.

      Милена Зафировић, дипл. инж.
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.