Priprema zemljišta u povrtarstvu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517385
    Sušić Jovan
    Učesnik

      На површинама за гајење поврћа имамо основну, предсетвену и обраду која се изводи у току вегетације. Основна обрада може се изводити машински (трактором, фрезом) и ручно (риљањем, копањем).
      Време извођења основне обраде најчешће је јесен. Пре орања морамо сагледати стање макро и микро елемената, пх земљишта и вредност хумуса у самом земљишту. На основу ових параметара и потреба гајене културе у наредној години додаје се и заорава најчешће до 30 цм дубине.
      Препорука струке су одређене формулације основних ђубрива добијене анализама земљишта. Међутим, стварност је шта се на тржишту може наћи у том тренутку, а најсличније препоруци. Циљ основног орања је: растрести збијени орницни слој сабијен гажењем машинама и радном снагом на повртњаку. Овом радњом повећава се водно ваздушни режим сетвеног слоја. Корен биљке лакше продире до жељене дубине и до лако приступачних хранива.
      Основна обрада у тунелима у зависности од висине, ширине и специфичне механизације може се изводити машински и ручно (риљањем, копањем). Циљ је исти.
      Пред сетву креће предсетвена припрема, која у зависности од културе, типа земљишта, начина наводњавања може бити:
       на равној површини,
       лејама,
       банковима,
       браздама.
      Сетва поврћа на равним површинама иде на лакшим земљиштима због лакше пропустљивости воде и може се обезбедити већа густина сетве.
      Културе које захтевају бржу оцедитост после наводњавања сеју се у леје. Могу се подизати машински и ручно. Њихова ширина зависи од потреба проветрености, начина међуредне обраде у вегетационом склопу, склопа биљке итд…
      Банкови имају више намена: да брже пропусте вишак воде по наводњавању, обезбеде добре услове за развој (кртола кромпира, корена шаргарепе итд.). Могу се радити машински и ручно.
      Бразде су намењене култрама специфичних потреба: начином наводњавања, водно ваздушног режима и међуредне обраде. Отварање се врши пре садње и првог наводњавања.
      ПССС ШАБАЦ
      Дипл.инж. Јован Сушић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.