Bakteriozna plamenjača jabučastog voća – Erwinia amylovora

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517377
    Nevzatović Jelena
    Učesnik

      Bakteriozna plamenjača jabučastog voća – Erwinia amylovora

      Bakteriozna plamenjača jabučastog voća je jedna od ekonomski najznačajnijih bolesti voćaka. Infekcijom na raznim organima voćaka uzrokuje njihovo sušenje ili sušenje celih stabala. Bakteriozna plamenjača zaražava sve organe voćaka: list, cvet, mladare, plod, mlađe i starije grane, deblo, pa čak i koren. Može biti vrlo destruktivno oboljenje, koje može dovesti i do krčenja celokupnih zasada.
      Bakterioznu plamenjaču prouzrokuje bakterija Erwinia amylovora, koja prezimljava u obolelom tkivu voćaka, odakle se u proleće širi, dospevajući na razne biljne organe. U povoljnim uslovima vlažnosti i temperature, najčešće su infekcije preko cveta. Zaraženi cvetovi postaju tamno mrki, liče kao da su izmrzli, venu, suše se i opadaju. Patogen se zatim širi kroz cvetnu dršku, zahvatajući lišće i mladare. Lišće nekrotira, dobija crnu boju, suši se ali ne opada, već ostaje na stablu. Oboleli mladari se suše, dobijaju mrku boju koja prelazi u crnu i potom se savijaju u vidu pastirskog štapa. Plodovi se takođe suše, nekrotiraju i ostaju na granama. Na granama se prve promene uočavaju kao promena boje kore, suši se, puca i na njoj nastaju rak-rane. Na oboleloj kori može se javiti i bakterijski eksudat u vidu sitnih kapljica koje vremenom očvrsnu i imaju tamnu boju.
      Suzbijanje je vrlo teško i složeno. Obavezna je maksimalna primena preventivnih mera. U zavisnosti od perioda vegetacije različiti su nivoi rizika i mogućnosti primena mera suzbijanja.
      U periodu zimskog mirovanja vrlo je bitno raditi tretmane bakarnim preparatima. Maksimalna zaštita se postiže ako se urade tretmani kada je opalo 70% lista u jesen, a svakako nakon rezidbe i u vreme kretanja vegetacije. U ovom periodu vrlo je bitno uklanjanje zaraženih delova biljaka i dezinfekcija svih rezova preko 5cm.
      U periodu cvetanja može doći do infekcije cveta, a preko njega i novih infekcija višegodišnjih grana. U ovom periodu se mogu primeniti preparati na bazi a.m. fosetil-aluminijum.
      Nakon cvetanja kritično je narednih 20-ak dana jer tada mogu nastati mehanička oštećenja tkiva (jaki vetrovi, grad) koja mogu dovesti do pojave oboljenja. Tada je bitno brzo odreagovati sa preparatima na bazi a.m. kaptan i/ili aminokiselinama. Ova primena u roku od 24 sata od nastanka oštećenja pomaže bržem zaceljivanju rana i smanjenju infekcije.
      Dvadesetak dana nakon cvetanja pa nadalje treba pratiti pojavu simptoma na mladarima “pastirski štap“. Po pojavi ovog simptoma mehanički ukloniti zaražene delove uz obaveznu dezinfekciju alata. Spaliti odsečene delove, a rane tretirati sa 1% rastvorom bakarnog preparata. Ovaj period traje do jula meseca kada se aktivnost bakterije smanjuje.
      U cilju uspešnog suzbijanja bakteriozne plamenjače, pored hemijskih tretmana, potrebno je preuzeti sve agrotehničke mere. Izbegavati prekomerno đubrenje, naročio azotnim đubrivima.
      Jelena Nevzatović, savetodavac za zaštitu bilja
      PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.