Tov pilića

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517362
    Vujčić Nenad
    Učesnik

      Тов пилића

      Успех у тову пилића зависи од бројних чинилаца, овом приликом подсећамо вас на нека основна правила:
      1) Једнодневне пилиће треба набављати од поузданих добављача.Добар квалитет пилића је предуслов успеха у тову.
      2) Обезбедити брз и удобан транспорт.Лети,пилиће треба транспортовати рано ујутру или ноћу.
      3) Објекте за тов пилића треба добро припремити, темељно их опрати и дезинфиковати. Хранилице и појилице, такође, треба добро опрати и дезинфиковати. Након тога, треба унети чисту простирку и распоредити је по површини пода у слоју дебљине 8 до 10 цм. По уношењу простирке треба извршити фумигацију.
      4)На 24 сата, пре усељења пилића, објекат се проветрава, а затим се загрева на адекватну температуру.
      5)У објекат за тов пилића, треба насељавати једну генерацију пилића, истог порекла, уз поштовање принципа „ све унутра – све напоље“
      6) Изоловати објекат оградом од околине, поставити дезобаријеру како за возила, тако и заљудство које улази и ради у објекту.
      7) Обезбедити адекватну насељеност у објекту, при чему треба водити рачуна да се она мења током периода това. На почетку това, рачуна се са 40 до 50 пилића по квадратном метру, а на крају това је то 14 пилића по квадратном метру.
      8) Првих недеља потребно је обезбедити адекватну температуру у објекту. Првог дана температура у објекту треба да буде 32 до 33ºЦ, прве недеље 29 до 30ºЦ, друге 26 до 28ºЦ, треће 24 до 25ºЦ, четврте 23ºЦ, а касније 20ºЦ. Добар одгајивач треба да прати понашање пилића, и сходно њиховом понашању треба да коригује температуру у објекту.
      9) Обезбедити добро проветравање објекта.
      10) Обезбедити храну доброг квалитета.Храну треба набављати од проверених произвођача сточне хране.
      11) Проверити квалитет воде којом се напајају пилићи.
      12) Пилићима је неопходно обезбедити адекватно осветљење.
      13) Спроводити мере против глодара и инсеката.
      14) Нешкодљиво уклањати угинуле пилиће, закопавањем, спљивањем или бацањем у посебно изграђену јаму – гробницу.
      15) У условима опасности од птичјег грипа затварати објекте, онемогућити контакт са другим птицама.
      16) Заштиту пилића од болести спроводити према препоруци локалне ветеринарске службе.
      17) Производну и здравствену евиденцију треба редовно водити.

      Ненад Вујчић дипл.инг.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.