- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 9 meseci ranije by Janjić Marija.
-
AutorČlanci
-
17.03.2021 u 17:44 #517360Janjić MarijaUčesnik
BER (blossom-end rot) – lokalno propadanje plodova paradajza i paprike
Nedostatak kalcijuma (Ca) u zemljištu tokom vegetacije, u procesu sazrevanja plodova paradajza i paprike, može dovesti do lokalnog propadanja plodova. Ova anomalija plodova paradajza i paprike se naziva BER (blossom-end rot) i predstavlja nekrozu tkiva ploda. Javlja se na mestu gde se nalazio cvet i u početnoj fazi izgleda kao vodom ispunjena braon tačka, dok se kasnije ova površina širi i postepeno truli.
Međutim, čak iako je zemljište snabdeveno dovoljnim količinama kalcijuma, ili se tokom prihranjivanja dozira dovoljna količina ovog elementa, može doći do pojave nedostataka Ca u billjkama. Gajenje paradajza i paprike u zemljištima koja su prezasićena jonima NH4⁺, K⁺, Mg⁺ može rezultirati nedovoljnim usvajanjem Ca od strane biljaka. Takođe, temperatura u plasteniku iznad 28 C˚ i relativna vlažnost vazduha niža od 65% pogoduju pojavi BER-a na plodovima paradajza. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.