- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 10 meseci ranije by Vuksanović Ljiljana.
-
AutorČlanci
-
16.03.2021 u 16:43 #517354Vuksanović LjiljanaUčesnik
Ovas se gaji radi zrna a u organskoj proizvodnji i za poboljšanje zemljišta i kontrolu korova. Zrno ovsa sadrži kvalitetne belančevine, bogato je mastima, vitaminima i amino-kiselinama.
Obavezna mera nege u organskoj proizvodnji ozimog ovsa је drljanje useva češljastom drljačom čime se uništavaju zimski korovi. Ova mera se može primeniti u prvoj nedelji poljskih radova posle zime, sve do početka formiranja stabla. Kod prolećnog ovsa rana setva je neophodan preduslov za uspešnu borbu protiv korova. Posle setve a pre nicanja biljaka prolećnog ovsa upotrebom češljastih drljača uklanjaju se korovi. Podsejavanjem sitnosemenim leptirnjačama u fazi pojave tri lista takođe omogućava kontrolu korova kada se drljanjem uništava njihova druga generacija. Kasnije biljke i ozimog i prolećnog ovsa brzo rastu i formiraju veliku lisnu masu, guše i potiskuju preostale korove i zasenjivanjem sprečavaju nicanje novih. Pojedinačne biljke korova koje se pojavljuju , najčešće poljska gorušica, ne utiču na prinos ovsa, ali se moraju opleviti zbog smanjenja potencijala zakorovljenosti njive. Dugoročno planiranje pravilnih plodoreda , upotreba zdravog semena i korišćenje tolerantnih sorti dovoljni su da se u velikoj meri kontrolišu bolesti i štetočine. Preporučuje se plodosmena ovsa na svakih pet godina. Da bi se sprečila pojava nematoda , treba izbegavati monokulturu ili setvu nakon združenog useva sa učešćem ovsa.Ljiljana Vuksanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.