Tehnika i organizacija ishrane koza – stočarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517351
    Jakšić Kosovka
    Učesnik

      Tehnološki postupak ( redosled davanja pojedinih hraniva, vreme i broj hranjenja ) imaju veliki značaj u organizaciji ishrane i proizvodnje koza. U principu prvo treba davati ona hraniva koja koze brzo i u potpunosti pojedu (koncentrovana i sočna hraniva), pa onda kabasta hraniva. Hranu treba davati u kontinuitetu kako bi koze imale dovoljno vremena za odmor i preživanje. Silažu i hraniva sa specifičnim mirisom treba davati posle muže. Tokom zimskog perioda seno treba davati tri puta dnevno, a koncentrat dva puta. Koncentrat i seno davati ujutru i uveče, a silažu i sočna hraniva u podnevnim časovima. Letnja ishrana koza uglavnom se zasniva na kombinovanju paše i dodatku smeše koncentrata.
      Koze treba hraniti dva do tri puta dnevno Zbog boljeg iskorišćavanja hrane kozama koje su u najvećoj mlečnosti, hranu treba davati češće (3-4 puta dnevno).
      Koze se veoma uznemire kada hranu dobiju sa zakašnjenjem. Vrema hranjenja treba odrediti prema broju i redosledu hranjenja i treba se toga pridržavati. Zimi ishrana obično počinje oko šest časova ujutru. Tada im se daje prva količina dnevnog obroka. Oko 18 časova uveče je obično poslednje hranjenje.
      Leti, pre izgona na pašu kozama prvu količinu koncentrata dati u ranim jutarnjim satima ( 5 – 6 ).
      Kosovka Jakšić dipl.inž.polj

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.