- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 4 meseci ranije by Joksić Goran.
-
AutorČlanci
-
11.03.2021 u 15:34 #517348
Joksić Goran
UčesnikOva rasa svinja je nastala u dolini reke Resave od šumadinke i berkšira. Nesistematskim ukrštanjem ove dve rase nastala je resavka.
To je svinja koju karakteriše glava srednje veličine, ravnog profila (ili blago ugnutog), velikih, klopavih ušiju. Vrat je srednje dužine, ne previše muskulozan. Trup je srednje dužine, nevelikh širina. Noge su srednje visoke. Čekinje su ravne, šarene boje. Osnovna boja je bela prošarana nepravilnim crnim šarama. Nekada se javljaju skoro potpuno bela ili crna grla.
Najčešće se drži puštena po šljivarima, a jedino se krmače pred prašenje, nakon prašenja i prasad drže u objektima. Otporna je na loše uslove držanja i ishrane, ali pri boljim uslovima postiže dosta bolje rezultate uzgoja i tova.
Resavka prosečno prasi 7 prasadi, koja su vitalna i otporna. Kada se gaji u lošim uslovima smrtnost prasadi je 10%. U boljim uslovima je bitno manja.
Porast je relativno slab. Sa 6 meseci grla teže od 35-40 kg..Trupovi su relativno masni, a kvalitet osušenih proizvoda dosta dobar.
Pošto je ovo naša, autohtona rasa treba je sačuvati, a tome pomažu i subvencije koje se daju za autohtone rase domaćih životinja. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.