Izbor i vezivanje rodnih izdanaka maline

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517347
    Živković Tanja
    Učesnik

      Pravo vreme za odabiranje i vezivanje rodnih izdanaka maline je u proleće kada nabubre pupoljci. Tada se mogu odabrati zdravi, srednje bujni izdanci obrasli dobro razvijenim i neoštećenim pupoljcima celom dužinom, a izbegava se mogućnost vezivanja oštećenog, izmrzlog izdanka. Pri odabiru rodnih izdanaka treba izbegavati suviše debele ali i tanke, slabe i krive izdanke.
      Kod sorte Vilamet, koja je najzastupljenija na našim prostorima, ostavlja se 6-7 izdanaka, a kod sorte Miker 3-4 izdanka.
      Ostavljene izdanke treba uspraviti i vezati za žicu naslona da bi se izbeglo krivljenje špalira pod teretom roda, kiše, udara vetra i drugo.
      Za vezivanje se najčešće koristi PVC vezivo, trake širine 2-3 mm, upredeni kanap, a u poslednje vreme se sve češće koriste plastični pričvršćivači. Kod vezivanja kanapom kanap se namota u klupko, jedan kraj se veže za stub naslona, a klupko se provlači kroz petlju oko žice i izdanka i tako do kraja reda. Mnogo jednostavnije je vezivanje plastičnim pričvršćivačima kojima se svaki izdanak pojedinačno veže za žicu naslona. Ostavljeni izdanci se skrate na 2-4 pupoljka iznad gornje žice.

      Tanja Živković, PSSS Niš

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.