- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 4 meseci ranije by Vidojković Ivanka.
-
AutorČlanci
-
25.02.2021 u 18:20 #517322
Vidojković Ivanka
UčesnikГлавни производ који се добија гајењем кунића је месо . Месо кунића је фине зрнасте грађе, бисернобеле боје, с танким слојем масног ткива. Садржи висок проценат беланчевина, витамина Б комплекса и минерала. Има велику храњиву вредност, лако је сварљиво и садржи мало масти.
Састав и квалитет меса зависе од расе, пола, старости, начина држања и начина исхране. Товни кунићи за 1 кг прираста утроше од 3,25 до 4,5 кг хране. Клањем и обрадом кунића тежине од 1,3 до 2,7 кг ( старости око 12 недеља ), добијају се трупови тежине од 0,80 до 1,80 кг.
Исплативост производње зависи од продуктивности расплодних кунића, производности младих кунића и продаје производа.
Расе кунића које се користе за производњу меса су крупног оквира, мирног темперамента и достижу масу до 10 кг. У ове расе спадају белгијски оријаш и француски овнолики кунић. У расе за добијање квалитетног меса спадају и калифорнијски и новозеландски кунић, као и хибриди добијени укрштањем ове две расе.Коришћена литература: Антун Гјурић – Кунићарство
Иванка Видојковић дипл. инг. Сточарства -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.